Geen lening meer voor wie telecomschulden heeft

Het niet betalen van de telefoonrekening wijst meestal op grotere financiële problemen. Daarom kan het voor banken een indicator zijn voor de kredietwaardigheid van een klant wanneer die een lening aanvraagt.

Wie zijn telefoonrekeningen niet betaalt, zal binnenkort niet langer een nieuwe lening kunnen afsluiten. CD&V heeft daarvoor een wetsvoorstel klaar, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.

Telecomschulden zijn volgens onderzoek van de Nationale Bank een eerste signaal dat een particulier later, bij zwaardere hypothecaire en consumentenkredieten, zijn schulden niet zal kunnen aflossen.

Mensen die hun rekeningen voor telefonie, internet en/of digitale tv niet kunnen betalen, lopen zelfs tien keer meer risico op betalingsproblemen bij latere schulden.

'Kredietrisico zo beter beoordelen'

Daarom heeft CD&V nu een voorstel klaar om de telecomschulden toe te voegen aan de Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP), waardoor de schuldenaars niet meer in aanmerking komen om leningen af te sluiten.

"Het probleem is dat men nu geen zicht heeft op telecomschulden, die nochtans wel kunnen wijzen op fundamentele betalingsmoeilijkheden", zegt Kamerlid Leen Dierick. "De informatie over een aanhoudende betalingsachterstand van telecomfacturen kan dienen als knipperlicht om het kredietrisico van particulieren te beoordelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?