Het niet betalen van de telefoonrekening wijst meestal op grotere financiële problemen. Daarom kan het voor banken een indicator zijn voor de kredietwaardigheid van een klant wanneer die een lening aanvraagt.

Geen lening meer voor wie telecomschulden heeft

© Belga
06/08/2018

Wie zijn telefoonrekeningen niet betaalt, zal binnenkort niet langer een nieuwe lening kunnen afsluiten. CD&V heeft daarvoor een wetsvoorstel klaar, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.

Telecomschulden zijn volgens onderzoek van de Nationale Bank een eerste signaal dat een particulier later, bij zwaardere hypothecaire en consumentenkredieten, zijn schulden niet zal kunnen aflossen.

Mensen die hun rekeningen voor telefonie, internet en/of digitale tv niet kunnen betalen, lopen zelfs tien keer meer risico op betalingsproblemen bij latere schulden.

'Kredietrisico zo beter beoordelen'

Daarom heeft CD&V nu een voorstel klaar om de telecomschulden toe te voegen aan de Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP), waardoor de schuldenaars niet meer in aanmerking komen om leningen af te sluiten.

"Het probleem is dat men nu geen zicht heeft op telecomschulden, die nochtans wel kunnen wijzen op fundamentele betalingsmoeilijkheden", zegt Kamerlid Leen Dierick. "De informatie over een aanhoudende betalingsachterstand van telecomfacturen kan dienen als knipperlicht om het kredietrisico van particulieren te beoordelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , telecom , smartphone , schulden , lening

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni