Geen minimale dienstverlening in Brusselse gevangenissen

© JP / BRUZZ
© JP / BRUZZ

De minimale dienstverlening in de drie gevangenissen van Brussel is door de 48 urenstaking dinsdag niet gegarandeerd. In de gevangenis van Sint-Gillis is zelfs minder dan de helft van het nodige personeel voor minimale dienstverlening aanwezig.

ACV Openbare Diensten houdt sinds maandag een 48 urenstaking in de gevangenissen. De vakbond is van mening dat er niet genoeg controle is op COVID-19 bij gedetineerden die terugkeren van een verblijf buiten de gevangenis. Het gevangeniswezen legde aan de bonden enkele voorstellen voor, waarop tegen woensdag een antwoord wordt verwacht. Intussen gaat de staking wel verder.

Dinsdagochtend in de ochtendshift, van 06.00 tot 14.00 uur, wordt het streefcijfer van de minimale dienstverlening niet bereikt in dertien gevangenissen: die van Beveren (79 procent van het nodige personeel aanwezig), Brugge (69 procent), Dendermonde (75 procent), Gent (55 procent), Hasselt (90 procent), Leuven Centraal (39 procent), Mechelen (55 procent), Merksplas (97 procent), Sint-Gillis (38 procent), Vorst (69 procent), Berkendael (50 procent), Turnhout (87 procent) en Wortel (76 procent). In Brugge, Gent, Sint-Gillis, Vorst en Berkendael is er politie aanwezig.

Tijdens de nachtshift was er niet voldoende personeel voor een minimale dienstverlening in Brugge (88 procent), Leuven Hulp (75 procent), Merksplas (64 procent), Sint-Gillis (42 procent) en Vorst (50 procent). Vannacht was er politie aanwezig in Brugge, Gent, Sint-Gillis, Vorst en Berkendael.

Ongestoord bezoek opschorten

Het gevangeniswezen heeft maandagnamiddag voorgesteld om het ongestoord bezoek op te schorten voor een maand vanaf vrijdag. Ook wil het penitentiaire verloven zoveel mogelijk in één blok laten opnemen en stelt het voor dat gedetineerden die terugkeren uit penitentiair verlof 24 uur op de cel moeten verblijven tot de eerstvolgende doktersconsultatie.

Het stelt ook voor om gedetineerden te verplichten om een mondmasker te dragen als ze hun cel verlaten en vraagt extra aandacht voor de handhaving en het respecteren van de hygiënische voorschriften door gedetineerden en personeelsleden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?