Geen nieuw verbod op samenscholing illegale taxi’s Zuidstation

© parkme

Het verbod op samenscholing van illegale taxi’s rond het Zuidstation loopt vandaag af en zal niet verlengd worden. “Het verbod heeft zijn effect niet gemist: de situatie is veel verbeterd”, zegt het kabinet van burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué (PS). “We blijven wel erg waakzaam en zullen optreden als dat nodig is, maar op langere termijn kan enkel de minister voor echte rust zorgen.”

Het verbod op samenscholing van illegale taxi’s en de betrokken personen werd in maart van dit jaar voor het eerst uitgevaardigd. De gemeente Sint-Gillis wou zo opnieuw grip krijgen op de explosieve situatie rond het Zuidstation, waar rivaliserende en veelal illegale taxichauffers elkaar al lang bekampen. Dat gaat vaak gepaard met het nodige geweld, eind februari werd er zelfs iemand neergeschoten.

De gemeente verbood daarop het samenscholen van illegale taxi’s en de betrokken personen rond het Zuidstation, van 6 tot 23 uur. Dankzij die maatregel kon de politie personen verwijderen en ook aanhouden. In september werd dezelfde maatregel opnieuw van kracht, maar die loopt vandaag, 19 oktober, af.

Gemeente wacht op taxiplan
De gemeente zal de maatregel, alvast in eerste instantie, niet verlengen. “Zo’n maatregel moeten we telkens uitgebreid juridisch motiveren op basis van nieuwe feiten. Die zijn er voorlopig niet. Het verbod heeft zijn effect dus niet gemist: de situatie is er veel verbeterd”, zegt het kabinet van burgemeester Charles Picqué.

De gemeente blijft wel waakzaam en zal bij nieuwe incidenten opnieuw optreden. “We blijven waken over de openbare orde. Maar echte stabiliteit kan er pas komen als de bevoegde minister (Pascal Smet, red.) een ordonnantie uitvaardigt die klaarheid schept. Er zijn te veel diensten die nu buiten de wet vallen”, klinkt het.

Daarmee refereert de gemeente naar het taxiplan van de minister, dat zowel bij de traditionele taxisector als de alternatieve vervoersdiensten zoals Uber op kritiek botst. Ook in het parlement heeft het taxiplan nog een weg af te leggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook