Aan het Brusselse stadhuis zal de regenboogvlag op 17 mei ongegeneerd wapperen.

Geen regenboogvlag in Kraainem en Drogenbos

TDN
© BRUZZ - Belga
23/04/2018
Updated: 23/04/2018 11.39u

Voor de internationale dag tegen homofobie op 17 mei halen alle Brusselse en Vlaamse gemeentehuizen de regenboogvlag boven. Behalve in de faciliteitengemeenten Kraainem en Drogenbos. "Als we het doen voor holebi's, dan moeten we het morgen ook doen voor de scouts en god-weet-wie-nog."

Daarover bericht De Morgen maandag.

Çavaria, een koepel van holebi- en transgenderverenigingen, vraagt alle Brusselse en Vlaamse gemeentebesturen al enkele jaren om op 17 mei de regenboogvlag te hangen. In 2016 weigerden zes gemeenten, in 2017 en 2018 nog twee.

Toevallig zijn het allebei Vlaamse faciliteitengemeenten met een Franstalige politieke meerderheid in de Brusselse rand. In Drogenbos is Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus) burgemeester, in Kraainem Dorothée Terlinden-Cardon de Lichtbuer (CDH).

"Ik heb helemaal niets tegen holebi’s, ik heb zelfs al homo’s getrouwd", verdedigt Terlinden-Cardon de njet van de gemeenteraad. "Als we het doen voor de holebigemeenschap, dan moeten we het morgen ook doen voor de scouts."

'Seksualiteit behoort tot privésfeer'

In Drogenbos valt een gelijkaardige verklaring te horen. "Een gemeentehuis is een publiek gebouw en daar hoort neutraliteit te heersen", zegt burgemeester Calmeyn in De Morgen.

"Als wij een uitzondering maken voor de internationale dag tegen de homofobie, weet ik zeker dat de vraag ook gaat komen op de internationale dag tegen kanker. Ik vind dat seksualiteit tot de privésfeer behoort en dat ook moet blijven."

Schepen Nahyd Meskini (UF) vecht al enkele jaren voor de holebigemeenschap. In Drogenbos eindigde de stemming in de gemeenteraad op 6 voor en 9 tegen. "Toen we hier vier jaar geleden voor het eerst over stemden, was het mijn stem tegen veertien andere", blijft ze optimistisch.

"Tijdens een veiligheidsenquête kwam onlangs naar voor dat een inwoonster van Drogenbos last had van homofoob gepest. Zelfs al gaat het slechts om één persoon, dan is dat er één te veel", aldus Meskini.

'Kleine moeite'

Çavaria betreurt de njet van Kraainem en Drogenbos. "Het is maar een kleine moeite om die vlag uit te hangen en zo aan iedereen te tonen dat de gemeente begaan is met het lot van holebi's", reageert Jeroen Borghs van Çavaria.

"Ze beroepen zich op het neutraliteitsprincipe, maar dat gaat ook op voor andere gemeenten", aldus Borghs. "De vlag hoeft zelfs niet aan het gemeentehuis te hangen, dat kan ook aan openbare gebouwen zoals de bibliotheek, ontmoetingscentra of OCMW-gebouwen."

Vorig jaar deden alle Vlaamse en Brusselse gemeenten behalve Drogenbos en Kraainem mee. Deze week komt er een tussenstand met de gemeenten die al bevestigd hebben, de week voor 17 mei volgt de definitieve lijst van deelnemende gemeenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , regenboogvlag , Alexis Calmeyn , Dorothée Terlinden-Cardon de Lichtbuer , Pride

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni