Geen testen zonder afspraak meer in Sint-Pietersziekenhuis

© BRUZZ
| Wachtrij aan het testcentrum van het Sint-Pietersziekenhuis.

Het Sint-Pietersziekenhuis stopt vanaf volgende week met tests zonder voorafgaande afspraak. Het testcentrum was slachtoffer van het eigen succes. “Iedereen verwees gewoon door naar ons,” zegt directeur Philippe Leroy, die pleit voor veel meer testcapaciteit.

Wie vandaag een coronatest wil laten afleggen, kan daarvoor terecht bij een van de tientallen testcentra in het gewest. Stuk voor stuk werken die op afspraak. Zo’n afspraak krijgen kan soms een hele week duren.

Er zijn slechts twee uitzonderingen op de afspraakregel: CHU Brugmann en het Sint-Pietersziekenhuis, dat ook mensen zonder rijksregisternummer aanvaardt. Die uitzonderingspositie leidde de voorbije dagen tot lange wachtrijen voor het Sint-Pietersziekenhuis, waar mensen tot twee uur aanschoven.

Philippe Leroy 3 BRUZZ ACTUA 1700

De druk op het testcentrum werd de voorbije dagen zo groot dat het ziekenhuis nu besloten heeft om te stoppen met de tests zonder afspraak. “Alle andere centra verwezen mensen gewoon naar ons door, waardoor onze organisatie helemaal overbevraagd werd,” legt directeur Philippe Leroy uit. “We zijn slachtoffer van onze eigen motivatie.”

Personen zonder rijksregisternummer - in de praktijk mensen zonder geldige verblijfspapieren - zullen wel nog toegang krijgen tot afspraken.

Leroy wijst erop dat er vandaag nog steeds niet genoeg testcapaciteit is in het Brussels gewest. “Het gaat dan niet over technische capaciteit. Er is vooral nood aan voldoende mensen en plekken om te testen. De overheid moet dringend meer middelen uittrekken om die capaciteit uit te breiden.”

De directeur pleit er tegelijk voor om de administratieve rompslomp rond de testprocedure drastisch te verminderen.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel werd gesteld dat enkel het Sint-Pietersziekenhuis nog testte zonder afspraak. Dat klopt niet: ook het CHU Brugmann ontvangt nog mensen zonder afspraak voor een coronatest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?