Gele hesjes betogen op verkiezingsdag tegen Europa

© Saskia vanderstichele
| Eind april betoogden de gele hesjes ook al aan het Schumanplein in Brussel.

De gele hesjes van België en Frankrijk roepen op om zondag 26 mei, op verkiezingsdag, in Brussel te protesteren tegen het beleid van de Europese Unie. De organisatoren verwachten minstens 2.000 betogers. Vanaf 13 uur verzamelen de gele hesjes aan het station Brussel-Noord.

Op het Facebookevenement '26 mai: Toute l'Europe à Bruxelles' zeggen al 1.300 mensen deel te nemen aan de betoging, bijna 9.000 mensen tonen interesse. De organisatoren willen enkel meegeven dat ze aan het Noordstation verzamelen, maar verdere informatie over hun bedoelingen geven ze niet.

"We roepen op tot een vreedzame manifestatie in de Europese hoofdstad. Politici moeten begrijpen dat we op straat blijven komen als ze niet doen wat ze beloofd hebben", klinkt het bij de organisatoren. "Maar als er een grote politiemobilisatie opdaagt, betwijfel ik dat het vreedzaam blijft."

Volk voorop

De gele hesjes willen duidelijk maken dat ze van "de Europese dictatuur af willen en dat de wil van het volk voorop moet staan." Het respect moet terugkeren, vinden de aanhangers.

"Ik denk dat de politici nog altijd niet het belang van deze verkiezingen hebben begrepen. Als ze deze crisis echt in de kiem wilden smoren, hadden ze dat al lang kunnen doen", zegt een persverantwoordelijke van de Belgische en Franse gele hesjes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?