Geloofsgemeenschappen betogen zondag tegen beperking erediensten tot 15 personen

© Ivan Put

De Joodse, christelijke en islamitische geloofsgemeenschappen betogen aanstaande zondag tegen de beperking van de eredienst tot 15 personen. Om 15.00 uur komen ze met een honderdtal personen samen op het Europakruispunt voor het Brusselse Centraal Station om een verruiming van dat aantal personen te vragen. "Die verruiming is mogelijk met inachtneming van de juiste sanitaire maatregelen", klinkt het.

Sinds een uitspraak van begin december van de Raad van State mogen erediensten in ons land plaatsvinden met een beperkt aantal van 15 volwassen deelnemers. Die maatregel werd al herhaaldelijk verlengd, tot ongenoegen van de geloofsgemeenschappen en de initiatiefnemers voor de betoging.

"Op 26 januari 2021 werd het ministerieel besluit ter versterking van deze maatregel gepubliceerd, een uur voor de geplande ontmoeting tussen de vertegenwoordigers van onze verschillende geloofsovertuigingen en de bevoegde minister", klinkt het bij hen. "Dit getuigt van de lage waardering voor onze vertegenwoordigers en, via hen, voor elk van de gelovigen die zij vertegenwoordigen. De grondwet garandeert vrijheid van godsdienst. In de praktijk garandeert een beperking van de eredienst tot 15 deze vrijheid niet."

Daarom dringen de betogers erop aan dat de limiet van 15 personen wordt gewijzigd en dat rekening wordt gehouden met de oppervlakte van de gebedshuizen: "Enkele maanden geleden, toen de gezondheidscrisis niet minder ernstig was en de limieten ruimer, tot 200 per gebedshuis, garandeerde het protocol, dat was overeengekomen tussen de vertegenwoordigers van de geloofsovertuigingen en de autoriteiten, de veiligheid van de gezondheid. De gelovigen hebben dit altijd gerespecteerd zoals de nodige afstand, de hydroalcoholische gel, de maskers, en de omlooprichting. Een verruiming van het aantal personen dat aan de eredienst kan deelnemen is dus mogelijk met inachtneming van deze juiste sanitaire maatregelen."

De initiatiefnemers hebben een officiële toelating gekregen om tot 16.00 uur te betogen met 100 mensen, meldt de Brusselse politie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?