| GUS, een ezel die de Schaarbekenaar verkeerswijsheid moet bijbrengen.

Gemeente Schaarbeek verontschuldigt zich voor blunder met cartoon

JDK
24/05/2022

In de meest recente uitgave van het gemeenteblad ‘Schaarbeek Info’ is een cartoon verschenen die op sociale media heel wat kritiek krijgt. “Beneden alle peil,” vinden lezers. Een kind werd als ezel afgebeeld en uitgescholden door een autobestuurder. De gemeente verwijderde de cartoon en verontschuldigt zich. “Wij geven onze fout zonder boe of ba toe.”

De ezel in de cartoon heet GUS en werd in het leven geroepen als deel van een communicatiecampagne om weggebruikers bewust te maken van bepaalde gevaarlijke situaties. In de laatste cartoon vertolkte GUS een kind dat onoplettend overstak in de dode hoek van een auto. Grof en gewoon fout, volgens verschillende lezers. “Het ligt aan de infrastructuur, niet aan onze kinderen en zo beeld je die niet af.”

Heroes for Zero, een burgergroep die opkomt voor verkeersveiligheid, reageerde vol ongeloof. Ook zij zien in de cartoon, die draait om verkeersveiligheid, geen wijze les. “Laten we verkeersagressie goedkeuren, dacht de gemeente van Schaarbeek,” vragen ze zich af op Twitter.

De gemeente heeft de cartoon ondertussen van het internet gehaald. “Bij deze laatste strip zijn wij zelf onhandig geweest. Hiervoor bieden wij onze verontschuldigingen aan,” is te lezen op het Twitteraccount van Schaarbeek, en wordt ons ook bevestigd door het kabinet van burgemeester Cécile Jodogne.

“Wij proberen de mensen te sensibiliseren, deze keer hebben we het misschien niet optimaal afgebeeld, maar we staan nog altijd achter de campagne in haar geheel.” In de volgende editie van het gemeenteblad zal een nieuwe cartoon met GUS verschijnen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni