| Het museum toont de geschiedenis van Molenbeek vanaf de industriële revolutie.

Gemeentemuseum Molenbeek opent dit weekend zijn deuren

JP
© BRUZZ
28/11/2017
Updated: 07/12/2017 16.05u

Gemeentemuseum MoMuse opent aankomend weekend zijn deuren. De opening van het geschiedkundig museum liep jaren vertraging op, maar vanaf aanstaand weekend gaan de deuren dan toch open voor het publiek.

Het museum toont de geschiedenis van de gemeente van de laatste twee eeuwen, en daarmee ook de opkomst en ondergang van de industrie langs het kanaal. Denk aan de glorierijke tijd van Daring van Molenbeek, tegenwoordig voetbalclub RWDM, en de komst van immigranten uit Griekenland, Turkije, Italië en Marokko. Met de nieuwe inwoners diversifieerde niet alleen de Molenbeekse bevolking, maar ook de handel in de gemeente, zoals het museum laat zien.

De permanente tentoonstelling bestaat uit meer dan duizend voorwerpen en beelden, die op thematische wijze worden tentoongesteld. Via thema’s als bevolking, woningen en onderwijs krijgt de bezoeker een inzicht in de geschiedenis en bevolking van de gemeente. Maquettes laten zien hoe de grens tussen de gemeente en die van Brussel-Stad tot stand kwam, en hoe Molenbeek verstedelijkte.

MoMuse_0268-52_copyright_Anni Van Parys.jpg

Vertraging

De komst van het museum werd al in 2004 aangekondigd door toenmalig burgemeester Philippe Moureaux (PS). Sinds die tijd is het museum al bezig zijn collectie aan te leggen. Naast museum is MoMuse namelijk ook een documentatiecentrum met een uitgebreide bibliotheek met 1.500 titels, waaronder boeken, tijdschriften, schoolboeken en catalogi waaruit onderzoekers en andere geïnteresseerden kunnen putten.

Oorspronkelijk zou het MoMuse al in 2012 openen, maar vlak voor de geplande opening stortte de zolder in vanwege een constructiefout. De werf kwam jaren stil te liggen door de juridische kluwen die ontstond die eerst nog ontward moest worden.

Hoewel het museum nog geen voor publiek toegankelijk eigen pand had geopend, organiseerde het museum al wel verschillende exposities in samenwerking met andere cultuurhuizen in Molenbeek. Zo waren er door de loop van de jaren al exposities over School 5 en het Hertogin van Brabantplein en over historische ansichtkaarten van Molenbeek.

Het museum bevindt zich in de Mommaertsstraat, in het pand waarook het Huis van Culturen en Sociale Samenhang onderdak heeft. De eerste week na de opening is de toegang tot het museum gratis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni