Gerenoveerde Neptunusfontein in Laken was meer dan 50 jaar defect

Updated: 17-04-2019 - 18:50

De Neptunusfontein in Laken blinkt en spuit opnieuw water zoals in haar begindagen. De bijzondere fontein stond sinds 1965 stil, maar na een grondige renovatie van het Brussels gewest werkt hij opnieuw. Minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) en Brussels schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons (SP.A) stelden de fontein woensdag opnieuw in werking.

Neptunus, de god van de wateren die regeert over de grote stromen van de toen gekende continenten, staat centraal op het monument. De fontein is een exacte kopie van de Neptunusfontein in Bologna uit 1563. In ons land werd ze in 1905 geïnstalleerd op vraag van Leopold II. Sinds 1937 was het waterbevoorradingssysteem buiten werking en nadien raakten de brons- en marmerelementen steeds meer in verval.

In 2016 gaf het gewest de opdracht om de fontein te restaureren. Het aannemersbedrijf Denys en Kunstgieterij De Clercq Ginsberg herstelden het monument volledig. Vier pompen voorzien de fontein nu van 25.000 liter regenwater. De volledige renovatie kostte liefst 700.000 euro.

"Water en fonteinen zijn erg belangrijk in een stad. Daarom is dit een cadeau voor Brussel en de toeristen nu de zomer er aankomt en ze ervan kunnen genieten in de schaduw van de Japanse toren", zegt minister Smet.

Hij wordt bijgetreden door schepen Persoons. "Wij zijn heel erg blij met het cadeau, want Laken heeft een heel boeiend en historisch erfgoed. De hele buurt is tevreden dat de Neptunusfontein nu in haar glorie hersteld is", stelt Persoons.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?