© Peter Dhondt / BRUZZ | Bart De Temmerman verft het kunstwerk op het Flageyplein regelmatig.

Restaurateur maakt kunstwerk op Flageyplein soms wekelijks graffitivrij

Jasmijn Post
© BRUZZ
29/03/2023

Hij restaureerde de Neptunusfontein in Laken, de windwijzer in het Broodhuis van Stad Brussel, maar nog vaker tref je hem aan op het Flageyplein om het grote gele kunstwerk een nieuwe lik verf te geven. Restaurateur Bart De Temmerman verft de paal regelmatig. "Soms staat er al nieuwe graffiti op als we net zijn vertrokken."

De restaurateur gebruikt een speciale verf tegen verkleuringen door de zon, maar het is ingewikkelder om de paal te beschermen tegen graffiti. "Als het mooi weer is, spelen de kindjes buiten," lacht hij. "Dat zie je ook aan de hoeveelheid tags die ze in de stad achterlaten."

Het Brussels Gewest – de opdrachtgever – vraagt regelmatig om het beeld graffitivrij te maken. "Soms krijgen we wekelijks telefoon. De vorige keer hebben we hem volledig opgeknapt en de volgende dag kregen we de vraag wanneer we kwamen. Er stond terug graffiti op. Of dat frustrerend is? Dat is Brussel. En Brussel leeft."

Toch is graffiti op kunstwerken altijd ingewikkeld, zegt De Temmerman. Hij moet bepaalde technieken gebruiken om het te verwijderen. Zelf heeft hij het een en ander uitgevonden door producten te mengen, maar de nieuwe graffiti-producten zijn sterker dan vroeger. "De stiften, daar hebben we veel problemen mee. Dat is verf die bijt."

"Graffitistiften, daar hebben we veel problemen mee. Dat is verf die bijt"

Bart De Temmerman, restaurateur

Maar het blijft niet alleen bij graffiti: "Een paar maanden geleden ben ik aangevallen toen ik graffiti aan het verwijderen was. Deze persoon vond het niet kunnen dat ik zijn werkske had verwijderd. Ik kreeg een trap in mijn rug. Ik was bezig, ik zag het niet aankomen. Ik heb een beetje rugpijn gehad."

c3bf80e4-whatsappimage2023-03-29at131600.jpeg

De Temmerman werkt al vijftien jaar voor bouwbedrijf Denys in Brussel. De afgelopen jaren merkt hij een verruwing van de stad op, die niet alleen te maken heeft met vandalisme en geweld, maar met middelengebruik. "Als we bezig zijn met kunstwerken die in de stellingen staan, moeten we eerst de spuiten eraf vegen."

De Temmerman is metser van opleiding, maar begon zich in restauratie van kunstwerken te interesseren. In zijn vrije tijd giet hij zelf bronzen beelden. Dat helpt hem in Brussel ook bij zijn werk. Dankzij zijn specialisatie in bronsrestauratie werkte hij mee aan de renovatie van de beroemde Neptunusfontein in Laken, net als de windwijzer van het Broodhuis. Ook het bronzen beeld van de Portugese dichter Fernando Pessoa op het Flageyplein blijft dankzij De Temmerman op kleur.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie