1855 BEELD politieactie Zuidstation 2

| Het Zuidstation kwam de afgelopen weken regelmatig in het nieuws vanwege de veiligheidssituatie rond het station.

Gespecialiseerd opvangcentrum voor zwervende jongeren rond Zuidstation in de maak

Jasmijn Post
© BRUZZ
05/09/2023

De gemeentes Anderlecht, Sint-Gillis en Stad Brussel werken aan een laagdrempelig opvangcentrum gericht op de zwervende jongeren rond het Zuidstation. Het centrum moet aan deze jongeren - vaak afkomstig uit Noord-Afrika, zonder verblijfsvergunning en kampend met een verslaving - een houvast bieden. Bestaand zorgaanbod voor andere groepen bleek voor deze doelgroep ontoereikend.

Het doel van het opvangcentrum is om de zwervende jongeren - vaak gaat het om tieners zonder verblijfsvergunning, soms met psychische problemen en verslavingsproblematiek - stabiliteit te bieden en ze te begeleiden naar re-integratie in bestaande structuren. Voor de doelgroep bestaat momenteel nog geen specifiek zorgaanbod. Het centrum krijgt tien tot twaalf bedden en zal dag en nacht operationeel zijn, zeven dagen per week. Dat bevestigt de woordvoerster van de gemeente Anderlecht, Melissa Morales Magri, aan BRUZZ.

De exacte locatie van het opvangcentrum is nog niet bekend. De gemeenten zoeken naar een plek die niet té dicht bij het Zuidstation ligt, maar tegelijkertijd gemakkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer.

'Enkele honderden jongeren'

De aankondiging van het centrum volgt niet lang nadat Marjorie Lelubre, onderzoekster bij Crebis, een onderzoekscentrum voor sociale ongelijkheden, vaststelde dat het huidige hulp- en zorgnetwerk in de hoofdstad niet voldoende is uitgerust om met deze groep om te gaan. "Op jaarbasis gaat het om enkele honderden jongeren", zei ze eerder aan De Standaard. Sommige jongeren blijven enkele dagen, sommigen langer.

Recent uitten ook de kinderrechtencommissarissen hun bezorgdheid over de gevaren waarmee jonge tieners op de vlucht te maken krijgen. Denk aan uitbuiting, maar ook het contact met criminele netwerken die kleine feiten plegen, zoals diefstal. Heel wat van de tieners snuiven lijm of gebruiken crack, zei kinderrechtencommissaris Solayman Laqdim eerder.

Het federaal agentschap Fedasil staat in voor een deel van het budget dat nu beschikbaar wordt gemaakt voor een opvangcentrum, zegt Magri. Daarmee zal een projectleider worden aangeworven om op zoek te gaan naar de locatie en verdere financieringsmogelijkheden. Op dit moment vinden gesprekken plaats met verschillende overheden over verdere financiering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni