Gevangenissen Vorst en Sint-Gillis hard getroffen door vierentwintigurenstaking

© PhotoNews
| (archiefbeeld)
Updated: 31-01-2020 - 09:37

Donderdag om 22.00 uur begon een 24 urenstaking in alle gevangenissen. De vakbonden willen vanaf nu elke week gedurende een etmaal het werk neerleggen, uit protest tegen de manier waarop minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een minimale dienstverlening bij stakingen wil invoeren in de gevangenissen. De gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis worden hard getroffen.

Woensdag vond er overleg plaats tussen de bonden en minister Geens. Maar dat leverde geen resultaat op. Meteen kondigden de vakbonden aan dat ze de acties zouden voortzetten. Daarbij ook de eerder aangekondigde wekelijkse 24 urenstaking in alle gevangenissen (telkens van donderdag tot 22.00 uur tot vrijdag 22.00 uur) vanaf donderdag.

Nog voor de start van de 24 urenstaking, vonden donderdag in enkele gevangenissen al spontane acties plaats. De acties kunnen nog uitbreiden. "Het is niet uitgesloten dat er, vrijblijvend en in gemeenschappelijk front, nog één extra stakingsdag per week, per gevangenis wordt georganiseerd", zegt ACV Openbare Diensten bijvoorbeeld. ACOD liet weten sterk te overwegen om vanaf de volgende weken ook in andere sectoren de acties bij de gevangenissen te gaan ondersteunen.

In de gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael was de voorbije week slechts een deel van het personeel aan het werk. Ook op vrijdag blijken de Brusselse gevangenissen bijzonder hard getroffen. Zo is in Sint-Gillis slechts 32,05 procent van het personeel aan de slag, en daalt dat cijfer voor Vorst zelfs tot 7,69 procent.

Door de staking krijgen de gevangenen in Vlaanderen en Brussel geen bezoek en is geen wandeling mogelijk. "Er wordt enkel aan etenbedeling gedaan. De gedetineerden zitten 24 uur op de cel", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?