© Photonews | De gevangenis van Sint-Gillis (archiefbeeld).

Al een week staking in gevangenis Vorst en Sint-Gillis

© Belga - BRUZZ
30/01/2020
Updated: 30/01/2020 13.47u

In de gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael is de voorbije dagen maar een deel van het personeel aan het werk. De staking duurt tot zaterdag, daarna zullen de cipiers iedere vrijdag deelnemen aan de nationale acties. Donderdagavond om 22 uur gaat de eerste nationale actie in.

In de drie Brusselse inrichtingen is donderdagvoormiddag maar een deel van het personeel aanwezig. In de gevangenis van Sint-Gillis gaat het om 46 procent van het personeel, in die van Vorst om 25 procent en in die van Berkendael om 64 procent, bericht Belga. Volgens Gino Hoppe van vakbond ACOD gaat het in de drie gevangenissen om amper 20 procent van het personeel.

"Zoals aangekondigd, staken de Brusselse gevangenissen nog tot zaterdag 1 februari. Ondertussen is ook nationaal beslist om iedere vrijdag actie te houden. Daar zullen de Brusselse bonden ook aan deelnemen, vanaf volgende week donderdag om 22 uur," aldus Hoppe.

Onaangekondigd

Ook in andere gevangenissen in ons land beginnen al acties, onaangekondigd. In de gevangenis van Antwerpen was donderdagochtend het voltallige personeel aanwezig, maar weigerde het om zijn taken uit te voeren. Er werd een personeelsvergadering gehouden, waardoor het regime geannuleerd werd en bijvoorbeeld bezoekers niet toegelaten konden worden. De directie zou het personeel gevraagd hebben om de vergadering om 10.30 uur te beëindigen, waarna er vervolgens door het personeel overgegaan werd tot staken.

In Wallonië zou de situatie "vrij rustig" zijn, maar is sprake van individuele stakers. De aanwezigheid ligt er gemiddeld op 75 procent. In sommige inrichtingen is er een aangepast regime. De gevangenis van Doornik heeft voor donderdagnamiddag alvast bijstand van de politie gevraagd.

'Moeite met spontane acties'

"Wij hebben zeer veel moeite met het feit dat we overgeleverd worden aan de willekeur van onaangekondigde acties", zegt Kathleen Van De Vijver, de woordvoerster van het gevangeniswezen. "Men stelt dat men staakt in het belang van de gedetineerden, maar dit blijkt niet uit de acties van vandaag en de voorbije dagen." De woordvoerster benadrukt ook dat de minimale dienstverlening op dit moment nog niet in voege is, en dat het gaat over het aanbieden van "een zeer beperkt regime tijdens een staking".

Minimale dienstverlening

De vakbonden voeren al een week actie tegen de manier waarop minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een minimale dienstverlening bij stakingen wil invoeren in de gevangenissen. Woensdag vond daarover ook overleg plaats tussen de vakbonden en de minister, maar dat is volgens de bonden op niets uitgedraaid. "Het nieuwe voorstel van de minister was voor geen enkele van de vakbonden aanvaardbaar", zei Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA.

Door het uitblijven van een akkoord, worden de acties in de gevangenissen voorlopig voortgezet. "We zullen elke vrijdag een 24 urenstaking houden in alle gevangenissen", zo klinkt het. De bonden hadden die acties eerder al aangekondigd. In de praktijk zou die staking van donderdag 22.00 uur tot vrijdagavond 22.00 uur lopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Vorst, Justitie, cipiersstaking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni