De gevangenis van Haren

| De gevangenis van Haren (archiefbeeld).

Cipiersstaking: bijstand politie in gevangenissen Haren en Sint-Gillis

© Belga
02/04/2024
Updated: 02/04/2024 19.45u

Sinds maandagavond is door de cipiersstaking in verschillende gevangenissen in het land een tekort aan personeel. In de gevangenissen van Haren en Sint-Gillis werden in totaal twintig agenten ingeschakeld voor bijstand. Dat blijkt dinsdag uit een overzicht van het gevangeniswezen.

Maandag om 22 uur startte een staking van onbepaalde duur in de Belgische gevangenissen. De drie grote vakbonden van het gevangenispersoneel riepen op tot de staking nadat het overleg met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) over de overbevolking en het personeelstekort vorig week op niets was uitgedraaid. In totaal zitten 12.104 gedetineerden in de Belgische gevangenissen.

In de Brusselse gevangenissen van Haren en Sint-Gillis was sinds de staking begon onvoldoende personeel aanwezig om de veiligheid van de inrichting te garanderen. Daar moest er bijstand komen van de politie. Verspreid over beide gevangenissen ging het om twintig agenten.

Cipiers opvorderen

Ook elders in het land was er een tekort aan personeel. In Wallonië ging het om drie mensen die werden opgevorderd, om de ochtenddienst te verzekeren in de gevangenis van Marneffe in Luik.

In Vlaanderen werden in totaal 90 cipiers opgevorderd: 38 voor de ochtendploeg, 13 voor de dagdienst en 39 voor de avondploeg. De in totaal 44 cipiers die de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé heeft opgevorderd voor de gevangenis van Brugge, zijn niet meegeteld door het gevangeniswezen. Met hen erbij komt het totale aantal voor Vlaanderen dus uit op minstens 134.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni