De in 2012 gerenoveerde celvleugel B in de gevangenis van Sint-Gillis
© PhotoNews

Gevangeniswezen erkent negatieve gevolgen van coronamaatregelen

© Belga
17/03/2021

Het Gevangeniswezen erkent dat quarantaines, lockdowns en activiteiten die niet doorgaan niet goed zijn voor de mentale gezondheid van de bewoners van een gevangenis, maar benadrukt dat de gevangenissen de instructies van het hoofdbestuur goed opvolgen. Die reactie komt er nadat cipiers donderdag het werk neerlegde in de gevangenis van Sint-Gillis.

De cipiers deden dat uit protest tegen maatregelen die genomen werden nadat opnieuw gevangenen positief hadden getest op COVID-19. Vrijdagavond kwam er dan een einde aan de staking nadat nadat overeengekomen was dat alle gedetineerden van de getroffen vleugels opnieuw getest zouden worden op COVID-19.

In vleugel B testten vier gedetineerden positief. Die vleugel is nu volledig in quarantaine. In vleugel A waren er tien positieve testresultaten. De vleugel ging daarop in lockdown.

'Nachtmerrie'

Enkele mensenrechtenorganisaties kaarten de situatie in de gevangenis aan, die ze een "nachtmerrie" noemen. In een reactie laat het Gevangeniswezen weten dat het beseft dat de situatie niet goed is voor de mentale gezondheid van de gedetineerden.

"Ook buiten de gevangenis zien mensen af van de maatregelen die de overheid hen oplegt. De werk- en leefomstandigheden zijn binnen dit soort omstandigheden verre van ideaal", zegt woordvoerder Kathleen Van De Vijver. Volgens het Gevangeniswezen volgt de gevangenis van Sint-Gillis de instructies op die het hoofdbestuur oplegt.

Beperkingen door quarantaine

De gevangenis van Sint-Gillis is een Brussels arresthuis en krijgt op jaarbasis enkele duizenden inkomende gedetineerden. Deze inkomende gedetineerden gaan op vleugel E in preventieve quarantaine, zoals de corona-instructies voorschrijven, aldus het Gevangeniswezen. Dat is nodig, want nog elke week leggen meerdere inkomende gedetineerden een positieve test af. Zij worden meestal overgebracht naar de COVID-afdelingen van Brugge of Lantin.

Als een vleugel in quarantaine gaat, zijn wandelingen of douches niet altijd mogelijk. In dat laatste geval wordt er wel extra warm water uitgedeeld, benadrukt Van De Vijver. Wanneer een vleugel met werkende gedetineerden in quarantaine moet, heeft dat een effect op essentiële diensten zoals de keuken en de kantine. Die moeten dan door andere gedetineerden bemand worden. Dat kan in de praktijk soms leiden tot vertraging op de maaltijdbedeling, al wordt die niet beperkt, klinkt het.

Van 16 februari tot 2 maart was er een quarantaine op de psychiatrische annexe na een coronabesmetting. Het ging toen om één gedetineerde en één personeelslid, verklaart de woordvoerder. "De gedetineerden kregen tijdens hun quarantaine wandeling en een beperkt aantal gedetineerden kon naar de douche. De zorg- en psychosociale omkadering werd verzekerd."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni