| Het voormalige Jules Bordet-ziekenhuis aan de Waterloolaan.

Gevluchte Oekraïners worden ontvangen in voormalig Jules Bordet-ziekenhuis

© Belga
01/03/2022
Updated: 01/03/2022 13.37u

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) pleit voor een gecoördineerde aanpak om Oekraïners die op de vlucht zijn te begeleiden. In dat kader voorziet de federale overheid een onthaalcentrum in het voormalige Jules Bordet-ziekenhuis in Brussel. Bovendien roept de staatssecretaris burgers op om zich te melden bij hun gemeente als zij solidair willen zijn en tijdelijk onderdak kunnen bieden aan vluchtende Oekraïners.

Als grote groepen Oekraïense vluchtelingen naar België komen, kan er een grote operationele nood zijn om hen bij hun aankomst te begeleiden.

De staatssecretaris heeft alle partners en diensten die een rol kunnen opnemen, samengebracht in een Task Force 'Bescherming en Opvang Oekraïners'. Deze Task Force tekende in samenspraak met het Nationaal Crisiscentrum en de gouverneurs van ons land de structuur uit om vluchtende Oekraïners te ontvangen.

In het voormalige Jules Bordet-ziekenhuis zullen Oekraïners geregistreerd worden, kunnen ze hun aanvraag tot automatische bescherming doen en een eerste onderdak krijgen van beperkte duur. Het gaat niet om een asielaanvraag dus Oekraïners zullen niet opgevangen worden via Fedasil. De gemeenten staan samen met het Nationaal Crisiscentrum in voor de coördinatie van de huisvesting op het terrein.

Crisishuisvesting in honderd gemeentes

Verdere dispatching zal gebeuren naar lokale besturen voor de huisvesting van Oekraïners. Op dinsdagmiddag hebben honderd gemeentes al aangegeven dat ze willen meewerken aan crisishuisvesting, zegt Mahdi tijdens de persconferentie van de federale regering.

Ook burgers die solidair wensen te zijn en tijdelijk onderdak wensen te bieden aan vluchtende Oekraïners in afwachting van een definitieve plaats om te wonen, kunnen zich aanmelden bij hun gemeente, aldus Mahdi. "Heb je een plek vrij en ben je bereid om mensen uit Oekraïne op te vangen? Meld dit dan zeker bij je gemeente," luidt zijn oproep.

De staatssecretaris roept dinsdag een Interministeriële Conferentie (IMC) samen met bevoegde ministers van de gewesten en de gemeenschappen om hen te informeren over de uitdagingen gelinkt aan de ontvangst van Oekraïners en om gezamenlijke inspanningen te doen om deze mensen te integreren in het dagelijkse leven.

Duurzame huisvesting is daar één aspect van, maar evengoed kinderen school laten lopen of mensen werk helpen te vinden

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, conflict oekraïne rusland, jules bordet instituut, Sammy Mahdi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni