Gewest beschermt deel Avijlplateau in Ukkel

Het Brussels Gewest start een procedure om een stuk van het Avijlplateau in Ukkel te beschermen. Dat heeft de regering vandaag beslist. Eerder waren er plannen om tweehonderd woningen te bouwen.

Het Avijlplateau is een groene long van 9 hectare vlakbij het Sint-Jobplein, een erfenis van het landelijke verleden van de oude dorpsbuurt Sint-Job.

In 2010 keurde het Gewest voor het volledige Avijlplateau een bijzonder bestemmingsplan goed, dat een beperkte bebouwing toelaat aan de rand van het gebied. De groene ruimte in het midden van het plateau wordt nu beschermd. 

"Met deze beslissing beoogt mijn regering deze uitzonderlijke groene ruimte te vrijwaren en tegelijk het pad te effenen voor de bouw van voor ons gewest noodzakelijke woningen", zegt minister-president Rudi Vervoort (PS). "De huizen zullen er enkel komen langs de bestaande wegen."

Ook minister van Economie Céline Fremault (CDH), die zich in de Ukkelse gemeenteraad al had verzet tegen eerdere bouwplannen, toont zich blij met de beslissing. "De biodiversiteit zal er behouden en versterkt worden", zegt ze op Facebook. Buurtbewoners protesteren al jaren tegen de plannen om woningen te bouwen op de site.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?