Gewest maakt gemeenten voetgangersvriendelijk

© brusselnieuws.be
30/07/2013
Het Gewest wil de gemeenten steunen om hun voetgangersinfrastructuur te verbeteren. Gemeenten kunnen zich inschrijven in PAVE, een programma waarbij experts de bestaande infrastructuur analyseren en waar nodig een reeks maatregelen voorstellen. Dat melden minister van Openbare Werken en Vervoer, Brigitte Grouwels (CD&V) en staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen).

"Momenteel bestaan overal in het gewest al goedbedoelde, maar meestal geïsoleerde initiatieven om de toegankelijkheid voor voetgangers en in het bijzonder personen met een beperkte mobiliteit te verbeteren", verklaart minister Grouwels. "We willen de bestaande initiatieven met elkaar verbinden. Het belang hiervan kan moeilijk overschat worden. Uiteindelijk is iedereen minstens voor een deel van zijn traject voetganger."

"Vandaag gebeurt 37 procent van de verplaatsingen in Brussel te voet, het grootste aandeel", zegt De Lille. "We willen dit percentage nog optrekken. Eén van de manieren om dit te bereiken, is zorgen voor een betere infrastructuur. Het gewest moet toegankelijk zijn voor alle voetgangers, dus ook voor ouders met kinderen, rolstoelgebruikers, mensen met boodschappentassen, zwangere vrouwen, ouderen,… Toegankelijkheid voor iedereen is een kwestie van gelijke kansen en dus een grondrecht."

PAVE staat voor "plan de mise en accessibilité de la voirie et des aménagements des espaces publics" en is ontwikkeld in het Noord-Franse Rijsel. De methode is ook al met succes toegepast in andere Franse steden.

Via een marktoproep zal binnenkort een extern bureau worden aangesteld dat eerst een analyse zal maken van alle wegen, kruispunten en openbare ruimten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Jaarlijks 360 kilometer onder de loep
In Brussel zullen elk jaar vier tot vijf gemeenten in aanmerking komen voor de analyse en aanbevelingen van PAVE. De experts analyseren de toegankelijkheid van straten en pleinen en stellen vervolgens verbeteringen voor. Zo kan de gemeente bij alle toekomstige werken aan de openbare ruimte, rekening houden met de aanbevelingen en zo echt toegankelijk worden voor alle voetgangers.

Het expertisebureau analyseert ook de gewestwegen infrastructuur en stelt ook hier maatregelen voor tot de verbetering ervan. Elk jaar worden 360 kilometer wegen onder de loep genomen. Over een periode van 5 jaar zou het hele gewest onderzocht moeten zijn.

PAVE kadert binnen het Voetgangersplan van de Brusselse regering dat in december 2012 werd aangenomen. Daarmee wil de regering het hoofdstedelijk gewest tot een voorbeeld van voetgangersinfrastructuur maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni