Gewest moet brandje blussen over nieuw brandweerlogo

© Eric Labourdette (VSOA)
| Het voorstel dat circuleert.

Binnen het brandweerkorps is wat ophef ontstaan over een nieuw logo. Het ontwerp moet een hartje voorstellen, maar wordt door de brandweermannen niet op luid applaus onthaald. “Moet dit een hartje voorstellen? Dit lijkt meer op een achterwerk.”

Officieel is het logo nog niet, maar het ontwerp gaat rond als een lopend vuurtje. Het nieuwe embleem in hartjesvorm moet beter aansluiten bij de huisstijl die het Gewest in 2012 lanceerde. De gestileerde iris in de vorm van een hartje keert bij alle instellingen terug.

Onwettig logo

Bij de Brusselse brandweer worden ze alvast niet warm van het voorstel. "Dit lijkt meer op een achterste dan op een brandweerlogo", zegt vakbondsman Eric Labourdette (VSOA) in Het Laatste Nieuws. "Er ontbreekt een duidelijke link met de hulpdiensten, met medische bijstand en met de brandbestrijding. Dit heeft niets met ons beroep en onze tradities te maken. Het personeel is hier erg boos over."

De brandweermannen zijn niet van plan om het logo zomaar te aanvaarden. Het zou onwettig zijn, benadrukt Labourdette in een vurig betoog. "Na de aanslagen van 22 maart is beslist dat de hulpdiensten voortaan een identificatiekaart moeten meedragen. Daarop staat al een logo: een helm met twee bijlen op een achtergrond van vlammen. Dat logo is wettelijk verplicht.”

Geen definitief ontwerp

Ook in juni verbrandde de brandweerdirectie zijn vingers aan slechte communicatie. Toen werd drie keer betoogd tegen een voorstel voor een nieuw premie- en verloningssysteem voor de spuitgasten. "Dit is net hetzelfde, ook nu wordt er ons iets opgedrongen zonder dat ons iets is gevraagd", zegt Labourdette. "De gewestregering lijkt hier een gewoonte van te maken."

Witte rook is er nog niet over het nieuwe logo. "Over dat nieuwe logo is echter nog geen finale beslissing genomen", reageert woordvoerder Walter Derieuw op de brandende kwestie. "Het ontwerp dat nu circuleert, is dus geen definitief ontwerp. Als er een nieuw logo komt, zal dat uiteraard eerst voorgesteld worden aan het personeel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?