© KVDP/BRUZZ | Een dakloze persoon aan het Zuidstation

Gewest schrapt 300 opvangplaatsen bij Samusocial

GR
© BRUZZ
13/04/2022

Daklozenorganisatie Samusocial moet het tegen eind mei met 300 opvangplaatsen voor daklozen minder doen. Dat is het gevolg van een beslissing van het Gewest om de subsidiëring terug te brengen naar het niveau van voor de coronacrisis.

In de commissie Gezondheid van het Brussels parlement van eind maart kreeg bevoegd minister en collegelid Alain Maron (Ecolo) verschillende vragen op zijn bord over een mogelijke schrapping van opvangplaatsen bij daklozenorganisatie Samusocial. Zo wilde Aurélie Czekalski (MR) graag weten waarom die vanaf vrijdag 15 april geleidelijk wordt afgebouwd van 970 naar 540 plaatsen tegen eind mei.

‘Gebrek aan realiteitszin’

Brussel telt vandaag zo’n 6.000 daklozen en kan die niet allemaal opvangen. Czekalski verwijt de regering met deze beslissing dan ook "een gebrek aan realiteitszin." “Als we een echte samenwerking willen met de mensen op het terrein, dan moeten we hun adviezen niet zomaar negeren,” voegt ze daar nog aan toe.

Bij Samusocial zijn ze op de hoogte van de beslissing, maar willen ze voorlopig niet uitgebreid reageren. De organisatie zegt wel dat er voorafgaand aan het besluit een stevige discussie heeft plaatsgevonden.

Het aantal plaatsen zou ondertussen ook niet langer herleid worden naar 540, maar wel 640. Het Gewest zou akkoord zijn gegaan om 100 plaatsen voor gezinnen langer open te houden.

‘Daklozen worden niet ingeruild voor Oekraïners’

Waarom de Brusselse regering in deze moeilijke tijden de subsidiëring terugschroeft naar hetzelfde niveau van voor de coronacrisis, is voorlopig niet duidelijk. Zowel minister Maron (Ecolo) als minister-president Rudi Vervoort (PS) was niet bereikbaar voor een reactie.

Vervoort benadrukte in zijn antwoord in de commissie wel dat "het niet de bedoeling is om via deze weg plaatsen vrij te maken voor Oekraïense vluchtelingen." Al wil dat daarom niet zeggen dat er door deze capaciteitsvermindering niemand op straat zal belanden, leert een rondvraag bij de sector ons.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, new samusocial, daklozenopvang, Alain Maron, Rudi Vervoort, capaciteitsvermindering, Samusocial, daklozen, thuislozen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie