Yvan Mayeur en Pascale Peraïta hebben nog steeds de vergoedingen niet terugbetaald die ze kregen bij SamuSocial. Dat is gebleken in het Brussels Parlement, tijdens de evaluatie van de werking van de daklozenorganisatie vijf jaar nadat het SamuSocial-schandaal is losgebarsten.

New SamuSocial werd opgericht nadat een onderzoekscommissie in het Brussels Parlement een aantal aanbevelingen had gedaan op vlak van bestuur en transparantie. Een nieuwe ordonnantie moest vermijden dat het beheer van SamuSocial opnieuw de verkeerde richting zou uitgaan.

Ter herinnering: SamuSocial kwam in 2017 in opspraak wegens de hoge vergoedingen die toenmalig burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitter Pascale Peraita zichzelf hadden toegekend, en de fictieve vergaderingen die werden georganiseerd. Zowel Mayeur als Peraita moesten aftreden. Vooral het feit dat het om malversaties ging in een organisatie voor de meest kwetsbaren in de stad, creëerde een zelden gezien schandaal in de Brusselse politiek.

Daklozenbeleid moderniseren

Volgens de nieuwe directeur Sébastien Roy en voorzitter Stéphane Heymans zijn de meeste aanbevelingen intussen gehonoreerd: de lonen zijn ingeschaald, de zitpenningen voor de leden van de raad van bestuur zijn afgeschaft, er is een controleorgaan voor de uitgaven en een professionele financieel beheer. New SamuSocial doet er tegelijk ook alles aan om het Brussels daklozenbeleid te moderniseren.

De coronacrisis kwam daarbij als een bijzondere uitdaging. “We hebben hotels en lockdowncentra geopend, net als een eerste opvanghuis voor alleenstaande vrouwen. Slaapzalen zijn opgedeeld in kamers, nieuwe poetsprotocollen werden ingesteld. Ondanks het schandaal van 2017 is het personeel paraat gebleven, en dat in de heel moeilijke omstandigheden die corona met zich meebracht,” zegt Sébastien Roy.

Maar de onterechte vergoedingen zijn nog niet terugbetaald. Het gaat om een bedrag van 112.000 euro voor Yvan Mayeur en 113.000 euro voor Pascale Peraïta. Die terugvordering was nochtans ook een aanbeveling van het Brussels Parlement. Maar New SamuSocial zegt dat het weinig kan doen. “De zaak is in handen van het gerecht. We hebben ons burgerlijke partij gesteld. Het onderzoek wordt gevoerd, maar we hebben er de laatste tijd niet veel meer over gehoord,” zo klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni