Stefan Cornelis (Open VLD), voorzitter onderzoekscommissie Samusocial

| Voorzitter van de onderzoekscommissie Stefan Cornelis (Open VLD): "De N-VA heeft ons geen lessen te leren wat betreft populisme."

Commissie Samusocial klopt werken af: 'Elke steen omgedraaid'

Ken Demol
© BRUZZ
28/02/2018

Vandaag buigt de onderzoekscommissie Samusocial zich een laatste keer over haar rapport en aanbevelingen. Voorzitter Stefan Cornelis blikt terug op 100 uren werk. "Met Mayeur hebben wij geen enkel contact meer."

Op woensdagnamiddag gaat de onderzoekscommissie Samusocial haar laatste zitting in. Op de agenda: het bespreken, amenderen en stemmen van het definitieve rapport. De contouren daarvan raakten eerder al bekend. De commissie laakt onder meer het gebrek aan interne en externe controle bij Samusocial, en roept Yvan Mayeur en Pascale Peraïta beiden op om meer dan 100.000 euro aan zitpenningen terug te betalen.

"We hebben elke steen omgedraaid," zegt commissievoorzitter Stefan Cornelis daarover aan BRUZZ. "Het eindresultaat is een rapport met constructieve aanbevelingen die gedragen worden door de verschillende politieke fracties die deel uitmaakten van deze commissie."

De N-VA is minder enthousiast. "De olifant heeft een muis gebaard," zegt parlementslid Liesbet Dhaene over uw werk.

"De N-VA heeft ons geen lessen te leren wat betreft populisme."

Stefan Cornelis (Open VLD)

Cornelis: De kritiek van de N-VA kwam er al een halfuur nadat ze het rapport ontvangen hadden. Mevrouw Dhaene heeft dat dus niet eens kunnen lezen alvorens te reageren. Nu komt haar partij af met het bizarre voorstel om opnieuw zitpenningen uit te betalen bij Samusocial. Maar dat is niet aan de orde.

De ene vzw wél zitpenningen, de andere niet: populisme, zegt de N-VA.

Cornelis: Wat betreft populisme heeft de Brusselse N-VA ons alvast geen lessen te leren.

Ook Yvan Mayeur reageerde ondertussen al. "Ik zal het rapport lezen," zegt hij aan Le Soir. Heeft u nog contact met hem?

Cornelis: Neen.

Maar u zal het rapport wel aan hem bezorgen?

Cornelis: Waarschijnlijk zal dat via Samusocial gebeuren. Die kan dan meteen ook de eis om zitpenningen terug te betalen overbrengen aan Mayeur.

"Het kan niet de bedoeling zijn om bij elk schandaal het grote wapen van de onderzoekscommissie boven te halen."

Stefan Cornelis (Open VLD)

OPINIE Stefan Cornelis BRUZZ ACTUA 1599 site VLD

Nochtans liet Samusocial al weten dat dat voor hen "geen prioriteit" is.

Cornelis: Ik vermoed dat er daar wat te snel gereageerd is. Samusocial zal op termijn ook verantwoording moeten afleggen in het parlement. Eind dit jaar zullen wij evalueren welke van onze aanbevelingen effectief geïmplementeerd zijn.

Ondertussen loopt er ook een gerechtelijk onderzoek naar de feiten. Wat verwacht u daarvan?

Cornelis: Daar kan ik geen uitspraken over doen. Dat verloopt volledig onafhankelijk van ons werk. Maar de resultaten van dat onderzoek zullen natuurlijk wel bindend zijn.

Net wanneer de onderzoekscommissie Samusocial haar werk afrondt, lijkt er in Brussel opnieuw een schandaal in de maak bij vzw Gial. Hebben we binnenkort weer nood aan een onderzoekscommissie?

Cornelis: Een onderzoekscommissie kan verhelderend zijn, zoveel is zeker. Maar het kan niet de bedoeling zijn om bij elk schandaal het grote wapen van de onderzoekscommissie boven te halen. In het geval van Samusocial probeerden sommigen bepaalde informatie verborgen te houden, en dan heb je een onderzoekscommissie nodig om tot de grond van de zaak te komen.

Ziet u zichzelf nog zo'n onderzoekscommissie leiden?

Cornelis: Zeg nooit nooit. (lacht) Mocht het parlement mij dat opnieuw vragen, ben ik bereid die taak op mij te nemen.

Stefan Cornelis is op woensdag 28 februari te gast in het BRUZZ-programma Shout Out. Stel hem uw vragen via deze link.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samusocial , Stefan Cornelis , Yvan Mayeur , Liesbet Dhaene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni