Samusocial Poincarélaan 2
© PhotoNews | Volgens Stefan Cornelis (Open VLD) kunnen de aanbevelingen van de onderzoekscommissie een leidraad vormen voor andere Brusselse vzw's.

Oppositie verdeeld over resultaten commissie Samusocial

KDM
© BRUZZ - Belga
21/02/2018

De Brusselse oppositie reageert verdeeld op het eindresultaat van de onderzoekscommissie Samusocial. “De olifant heeft een muis gebaard,” laakt de N-VA. “Als onze aanbevelingen gevolgd worden zet de Brusselse politiek een grote stap vooruit,” nuanceert Groen

De onderzoekscommissie Samusocial presenteerde vandaag haar werk, en lijstte meteen 30 aanbevelingen op die schandalen als dat bij Samusocial in de toekomst moeten verhinderen.

“De olifant heeft een muis gebaard,” reageert Brussels parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA). Zij is niet te spreken over het werk van de onderzoekscommissie. “Hét probleem bij Samusocial was dat politieke Brusselse mandatarissen zichzelf verrijkten via vzw’s, maar deze aanbevelingen bieden daar helemaal geen antwoord op.”

Dhaene geeft als voorbeelden een gebrek aan maatregelen rond geplafonneerde vergoedingen of regelgeving die de onafhankelijkheid van bestuurders moet garanderen.

'Grote stap vooruit'

Ze vindt het ook opmerkelijk dat partijen als Groen, Ecolo en Défi, die zichzelf als voorvechters van goed bestuur beschouwen, dit rapport mee steunen.

Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen), wiens partij net als de N-VA in de oppositie zit in Brussel-Stad én het Gewest, nuanceert: “Als de aanbevelingen van deze onderzoekscommissie geïmplementeerd worden, zet de Brusselse politiek een grote stap vooruit.”

Onder meer de vraag om vergoedingen terug te storten of de aanbevelingen omtrent een striktere interne en externe controle bij Brusselse vzw’s zijn volgens Verstraete meer dan nodig.

Hij benadrukt wel dat het nu tijd wordt om ook de Brusselse daklozenopvang te herevalueren. “Dat wordt onze volgende strijd,” zegt hij aan BRUZZ. “Het roer moet omgeslagen worden, weg van de focus op noodopvang waar Samusocial voor staat.”

De CD&V zet alvast haar schouders onder die vraag. "Hoewel noodopvang altijd nodig zal zijn, moeten we vooral structurele hulp geven aan dak- en thuislozen," zegt parlementslid Brigitte Grouwels. "Er moet veel meer worden ingezet op de preventie van dakloosheid en op de integratie van dakloze personen in de samenleving."

Leidraad

Stefan Cornelis (Open VLD), stipt verder nog aan dat de aanbevelingen voor Samusocial als leidraad kunnen dienen voor andere Brusselse vzw’s. De voorzitter van de onderzoekscommissie is hoegenaamd niet onder de indruk van Dhaenes kritiek.

“Mevrouw Dhaene is geen lid van het bureau van de commissie en was ook niet stemgerechtigd binnen de onderzoekscommissie,” zegt hij aan BRUZZ. “Zij krijgt in het parlement wel de kans om amendementen in te dienen bij dit rapport.”

"Eerlijk gezegd ben ik blij dat ik vandaag niet mee aan tafel zat," zegt Dhaene nog. Volgens haar bewijst het rapport enkel dat er geen wil is om de oude politieke cultuur in Brussel te doorbreken."

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Politiek, Samusocial, Liesbet Dhaene, Arnaud Verstraete, Stefan Cornelis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni