Arnaud Verstraete

Groen-parlementslid Arnaud Verstraete stopt met politiek: 'Ik wil meer thuis zijn'

NLS, SVG
© BRUZZ
06/12/2023
Updated: 06/12/2023 13.16u

Parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) neemt afscheid van de politiek. Dat kondigt hij aan op X (het vroegere Twitter), en meldt ook zijn partij. Hij vindt dat het na 15 jaar Brusselse politiek tijd is voor andere uitdagingen.

Verstraete geeft aan meer tijd te willen vrijmaken voor zijn gezin. “Mijn kinderen zijn nu elf en dertien. Begin ik volgend jaar aan een nieuwe termijn, dan is de kans groot dat ze het huis uit zijn voor die is afgerond”, vertelt Verstraete aan BRUZZ.

“Want ook al doe je graag aan politiek, je bent er wel zeven dagen op zeven mee bezig. Mijn kinderen moesten me regelmatig missen, ook tijdens het weekend en ‘s avonds. De kans om na mijn huidig mandaat thuis meer tijd te spenderen op een ‘normale’ manier, wil ik niet laten liggen. Deze zomer was er ook een sterfgeval in de familie, van iemand die een jaar ouder was dan ik. Op zulke momenten besef je dat het leven kort kan zijn en je belangrijke zaken niet uit het oog mag verliezen.”

Vernieuwing

Verstraete blikt tevreden terug op wat Groen heeft bereikt in de afgelopen vijftien jaar, zowel qua mobiliteit als verkeersveiligheid. Hij heeft naar eigen zeggen in het parlement hard geijverd voor goed bestuur en transparantie (na de Samusocial-affaire) en voor een sociaal en rechtvaardig huisvestingsbeleid.

Tegelijk geeft hij aan dat het tijd is voor verandering. “Ik vind het gezond dat er vernieuwing is, zowel in de politiek als in de partij, en zie dat er jong talent klaar staat bij Groen. Het is een mooi moment om dit hoofdstuk af te sluiten en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Welke richting het wordt, weet ik nog niet zeker. Ik heb nog even de tijd om daarover na te denken.”

Opvolger

De aankondiging van Verstraete betekent meteen ook dat Groen op zoek moet naar een nieuwe kandidaat in Schaarbeek. Verstraete had daar de derde plaats gekregen op de Ecolo-Groen-lijst en had zicht op een schepenambt, indien Ecolo-Groen na oktober 2024 terug in de meerderheid zit.

Verstraete kondigt aan dat hij niet meer op de lijst zal staan, niet voor de gewestverkiezingen noch voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij doet wel nog zijn mandaat uit. Wie de opvolger wordt van Verstraete in Schaarbeek, is voorlopig nog niet duidelijk. “Met de lokale afdeling Ecolo-Groen zullen we nog samenzitten en bekijken welke kandidaten in aanmerking komen”, aldus parlementslid.

Eerder dit jaar kondigde Groen-parlementslid Juan Benjumea al aan dat hij niet meer deelneemt aan de verkiezingen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni