Stefan Cornelis

Deontologische commissie buigt zich over loonpakket Stefan Cornelis

Emmanuel Vanbrussel
23/03/2024

Overschrijdt het loon van Stefan Cornelis (Open VLD), OCMW-voorzitter in Ukkel én kabinetschef van Brussels minister van Begroting Sven Gatz, de wettelijke plafonds? Een commissie van het Brussels parlement moet klaarheid scheppen.

De bal ging aan het rollen door berichten in de Franstalige pers over Valentine Delwart (MR), de schepen van Financiën in Ukkel. Door de combinatie van verscheidene mandaten zou ze de toegelaten inkomstenlimiet die politici mogen ontvangen uit publieke mandaten ver overschrijden.

Volgens de burgerbeweging Transparencia van kersvers politicus Claude Archer kan hetzelfde gezegd worden van nog een andere mandataris in Ukkel, OCMW-voorzitter Stefan Cornelis. Hij is ook de kabinetschef van minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD).

Cornelis zegt in een reactie aan BRUZZ dat "alles op een hoop gegooid wordt" en dat "hij zichzelf niets te verwijten heeft".

De cijfers

De 59-jarige liberaal verdiende in 2022 met al zijn mandaten naar schatting 267.448 euro, zo blijkt uit zijn meldingen bij het Rekenhof en bij de gemeente Ukkel:

  • "Afgerond 200.000 euro" als kabinetschef van Sven Gatz
  • 64.596 euro als voorzitter van het OCMW van Ukkel
  • 2.852 euro als gemeenteraadslid van Ukkel

Met dat totaalbedrag zou hij in 2022 bijna 69.000 euro boven het wettelijke plafond voor mandatarissen zitten.

Dat ligt op 150 procent van het jaarlijkse brutoloon van een federaal parlementslid en komt voor 2022 uit op 198.647 euro, zegt de transparantiecel van de Brusselse administratie. Voor 2024 bedraagt het plafond 228.163 euro.

Deontologische Commissie

De dossiers over Delwart en Cornelis worden behandeld op de eerstvolgende vergadering van de Brusselse Deontologische Commissie, die recentelijk nieuw leven ingeblazen is. Mogelijk worden de regels aangescherpt om verschillende interpretaties te vermijden.

"Op basis van de situatie van de twee Ukkelse mandatarissen komt de vraag aan de orde naar een eventuele hervorming van de ordonnantie van 14 december 2017 voor wat de toepassing van het plafond van 150 procent betreft", zegt de transparantiecel. Die wetteksten kwamen er overigens destijds na de affaire Samusocial.

'Ik hoef helemaal niets terug te storten'

Delwart heeft aangegeven dat ze het te veel aan salaris gespreid zal terugbetalen. Volgens Cornelis kan er in zijn geval geen sprake zijn van een terugstorting.

"Ik vind het schandalig dat mijn vergoedingen zomaar in de pers komen. Dit zijn privézaken", zegt hij aan BRUZZ. "Ik heb mij niets te verwijten. Alles is destijds goedgekeurd door de bevoegde instanties. Ik hoef dus helemaal niets terug te storten."

Cornelis, die bij de komende verkiezingen 16de staat op de lijst voor het Brussels Parlement, erkent dat hij boven de 150 procent zit, maar zegt dat de wettelijk vereiste aftoppingen gebeurd zijn.

Hij verwijst naar de inperking van zijn emolument - "Geen loon", zegt Cornelis - als OCMW-voorzitter. Dat werd begrensd tot de helft van een parlementaire wedde, zoals de ordonnantie voorschrijft. "Daar heb ik zelf nog proactief voor gezorgd."

Kabinetschef

Door de heisa komt Cornelis' hoge vergoeding als kabinetschef van minister van Begroting Sven Gatz volop in de schijnwerpers. De melding aan het Rekenhof spreekt van "een afronding op 200.000 euro", wat wijst op een bedrag ergens tussen 150.000 en 200.000 euro.

Een precies bedrag wil hij er niet op plakken. "Kabinetschef is geen openbaar mandaat", zegt Cornelis met klem. "De vergoeding is onderhandeld bij mijn aanstelling in augustus 2019."

Het is zo ook onduidelijk of zijn wedde nog een ander plafond, de recente Brusselse regels over de vergoedingen van kabinetsleden, respecteert.

Nog enkele vergelijkingspunten:

  • Met zijn totale vergoedingenpakket verdiende Cornelis meer dan zijn minister. Gatz verdiende 247.310 euro in 2022.
  • De kabinetschefs van minister-president Vervoort en de ministers Clerfayt en Maron verdienden volgens hun aangiften bij het Rekenhof elk "afgerond 100.000 euro" in 2022, dus zowat de helft in vergelijking met Cornelis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Stefan Cornelis, Sven Gatz, Brusselse Deontologische Commissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni