19 januari 2023: installatie van de Ubercommissie, met voorzitter Cieltje Van Achter, in het Brussels parlement

| De Ubercommissie in het Brussels parlement, die het parlement de opdracht gaf om hervormingen door te voeren zodat de deontologische commissie zou kunnen samengesteld worden.

Deontologische commissie samengesteld na versoepeling toetredingsvoorwaarden

© Belga
16/03/2024

Het Brussels Parlement heeft vrijdag in geheime stemming de Deontologische Commissie van het Parlement samengesteld. Die bestaat sinds 2017 op papier, maar raakte niet samengesteld tot de voorwaarden afgelopen zomer versoepeld werden.

De Deontologische Commissie bestaat uit tien leden: vijf deskundigen die worden gekozen uit de magistratuur of hoogleraren (met een minimum van twee magistraten), drie gewezen openbare mandatarissen en twee gewezen leden van het Brussels Parlement. De commissie moet een Deontologische Code opstellen, op basis hiervan adviezen uitbrengen en indien nodig sancties uitvaardigen.

De vijf deskundigen zijn Vinciane Boon, sinds 2002 rechter bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, haar collega bij dezelfde rechtbank sinds 2006 Wim De Troy, federaal magistraat Julien Moinil, staatsraad Koen Muylle en gewezen ambtenaar Jean-Luc Robert.

De vijf gewezen parlementsleden en openbare mandatarissen zijn Françoise Carton de Wiart (Défi), Francis Delpérée (cdH), Michèle Carthé (PS), Fouad Lahssaini (Ecolo), en Marie-Paule Quix (spa-Spirit).

Te strenge toetredingsvoorwaarden

De deontologische commissie staat al sinds eind 2017 in de Brusselse regelgeving, maar kon nog niet worden opgericht omdat de toetredingsvoorwaarden te streng waren. Daarom verminderde een gezamenlijke ordonnantie van juli 2023 de vereiste jaren ervaring van 5 tot 3 jaar en werd de voorwaarde geschrapt om al vijf jaar geen openbaar mandaat te hebben beoefend. Die aanpassing was een aanbeveling van de bijzondere Ubercommissie, die het parlement de opdracht gaf om voor het zomerreces hervormingen door te voeren zodat de deontologische commissie zou kunnen samengesteld worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Brussels Parlement , Brusselse Deontologische Commissie , ubercommissie , Marie-Paule Quix

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni