Gewest trekt masterplan Zuidstation naar zich toe

© brusselnieuws.be
09/06/2011
Het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling (ATO) van het Brussels Gewest gaat tegen het einde van dit jaar een oriëntatienota opmaken voor het Zuidstation en omgeving. De NMBS werkt al een tijdje aan een masterplan maar minister-president Charles Picqué (PS) wil dat ATO het dossier naar zich toetrekt.

De oriëntatienota zal vastleggen hoe de wijk rond het Zuidstation zich verder moet ontwikkelen. Picqué wil de invulling niet aan de NMBS laten omdat hij vreest dat de spoorwegmaatschappij te weinig rekening houdt met de noden van de Brusselaars. "ATO kan wel verder werken met de plannen die de NMBS al gemaakt heeft."

Volgens de minister-president begint de vernieuwing van de Zuidwijk zijn vruchten af te werpen en kan het Gewest niet langer wachten op de NMBS. "Sommige zullen zeggen dat het te lang geduurd heeft maar alle betrokken actoren: de gemeente, het Gewest, Beliris, de Gomb, het Woningsfonds enz. hebben veel geld en energie in de wijk gestoken. Eén belangrijke speler blijft echter achter: de NMBS."

Nouvel als lokaas voor nieuw noord-zuidtrauma
Picqué heeft heel wat vragen bij de haalbaarheid van de plannen van de Franse sterarchitect Jean Nouvel om het station af te werken met een gigantische spiegel-V van 120 meter. "Ik juich toe dat er eindelijk een project is dat kan wedijveren met de nieuwe stations in Luik of Antwerpen maar voorlopig blijft het bij tekeningen en is het onduidelijk hoe dat gefinancierd kan worden. Brussel zal zo'n project niet aanvaarden als dat gekoppeld wordt aan een uitbouw van de noord-zuidverbinding die het stadsweefsel aantast."

De minister-president vreest dat de NMBS het project van Nouvel als lokaas wil gebruiken om een "goedkope" uitbreiding van de noordzuid-verbinding door te drukken. Dat wil zeggen een uitbreiding waarbij het stadsweefsel wordt aangetast. Een tunnel boren zonder de bovengrond over het hele traject open te leggen kost immers een veelvoud. "De NMBS is misschien slachoffer van een gebrek aan middelen maar wij willen respect voor Brussel."

Victor moet wachten
Via de oriëntatienota van het ATO wil Picqué ook het aantal vierkante meter nieuwe kantoren beperken. "Het Gewest zal onder meer eisen dat de gebouwen van de NMBS in de Frankrijkstraat vervangen moeten worden door woningen." Ook het reusachtige kantoorproject Victor van Atenor zal moeten wachten op de oriëntatienota alvorens het al of niet (gedeeltelijk) groen licht krijgt. In afwachting worden de leegstaande gebouwen tussen Blerotstraat, Barastraat en Spaaklaan wel afgebroken en wordt het terrein gesaneerd. De afbraakvergunning is alvast afgeleverd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni