De eerste ontwerpbeelden van het nieuwe torenproject Victor zijn opgedoken. Volgens de plannen zou de hoogste van de vier torens pieken op 150 meter. Dat is even hoog als de nabijgelegen Zuidertoren, nog altijd het hoogste gebouw van ons land. Promotoren Atenor en CFE dienen deze week een vergunningsaanvraag in bij de gemeenten Anderlecht en Sint-Gillis.

Eerder waren al simulatiebeelden van het grondniveau van Victor vrijgegeven, maar nu is er voor het eerst een overzichtsplaatje van het project gepubliceerd op de website van TPF Engineering. Dat ingenieursbureau ondersteunt de architecten Christian de Portzamparc en Michel Jaspers bij het ontwerp van Victor.

Op de ontwerpbeelden krijgt de Zuidertoren, al sinds 1967 een eenzame reus in de wijk, het gezelschap van een even hoge wolkenkrabber (150 meter). Dat betekent een evenaring van het bouwhoogterecord in ons land. Het project voorziet ook in een tweede toren van 108 meter. Een derde volume van 68 meter hoog zit als het ware geprangd tussen de twee reuzen. Een vierde torentje (35 meter hoog) zorgt voor de overgang naar de nabijgelegen woonwijk die begint aan de overkant van de Barastraat. Een opvallende rode lijn verbindt de vier volumes.

Onderin de torens komen winkels, vergaderzalen, een bedrijfsrestaurant en een kapel van 150 vierkante meter. Enkel in de mini-toren van 35 meter zouden woningen komen. Het grootste deel van de totale oppervlakte (meer dan 100.000 vierkante meter) zal worden ingenomen door kantoren. Daar kwam al heel wat kritiek op gezien de hoge leegstand in Brussel. Atenor-baas Sonneville verdedigt de keuze met de stelling dat kantoren rond stations het wel goed doen. "Bovendien zijn er al heel wat woonprojecten in de buurt (de voormalige stelplaats van De Lijn en de oude veeartsenijschool, red.) en kan men ons niet verwijten dat we geen woningen bouwen, dat doen we immers met UP-site aan het kanaal."

De promotoren dienen deze week een bouwvergunningsaanvraag in bij de gemeenten Anderlecht én Sint-Gillis. Victor overschrijdt immers de grens tussen beide gemeenten. Die hebben onlangs trouwens al enkele Bijzondere Bestemmingsplannen (BBP) geannuleerd om het project mogelijk te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni