Plan voor nieuwe torens aan Zuidstation

© brusselnieuws.be
21/10/2010
Promotor Atenor plant maar liefst vier nieuwe torens vlakbij het Zuidstation. Project Victor behelst in totaal 100.000 vierkante meter. Grotendeels kantoren, maar ook woningen en winkels. Voor het project zit de Franse sterarchitect Christian De Portzamparc samen met de onvermijdelijke Michel Jaspers aan de tekentafel.

Op 22 december dienen Atenor en CFE een aanvraag in voor project Victor. Dat complex van meer dan 100.000 vierkante meter komt op het braakliggend terrein langs de Blerotstraat, vlakbij de Eurostarterminal van het Zuidstation. Dat schrijft Le Soir.

Enkele jaren terug waren er al plannen om op dezelfde locatie een grote V-toren te bouwen maar de toenmalige investeerder heeft zich in 2009 teruggetrokken. Het nieuwe project voorziet vier torens van verschillende grootte. Drie van de vier zouden in elkaar haken. De onderste verdiepingen zouden transparant zijn om de link te leggen naar de publieke ruimte.

Atenor en CFE voorzien tussen de 5.000 en 10.000 vierkante meter woningen en 3.000 vierkante meter winkelruimte. De rest zal worden ingenomen door kantoren. Is dat wel verantwoord met al die leegstand? "Er zijn inderdaad te veel kantoren in Brussel maar tegelijk is er een gebrek aan kwaliteit," zegt Atenortopman Stéphane Sonneville in de krant. "We gaan dan ook voor dichtheid, gemengde functies en hoogstaande architectuur."

Het belangrijkste criterium voor kantoren is volgens Sonneville de locatie. "Zakencentra moeten dicht bij de grote stations liggen. Het Zuidstation is dan ook dé plaats voor nieuwe kantoren." In de Zuidwijk is de leegstand de laatste tijd inderdaad fel gezakt.

Zuidertoren blijft de hoogste
Het nieuwe project betekent dat de Zuidertoren zijn status van eenzame reus zal verliezen. Toch zal Victor het hoogste gebouw van het land niet onttronen. De Brusselse wetgeving laat immers niet toe om hoger te gaan dan de 150 meter van de Zuidertoren. "Bovendien willen we ons aanpassen aan de omgeving," aldus nog Sonneville. "We gaan geen hypermoderne architectuur onwikkelingen die de Zuidertoren plots zeer oud doet lijken."

De Zuidertoren werd in een recent verleden gerenoveerd door het bureau van architect Michel Jaspers. Die tekent samen met de Franse ster Christian De Portzamparc, bij ons vooral bekend van het masterplan voor de Wetstraat, ook het nieuwe complex zodra dat groen licht krijgt.

Atenor is ook de promotor achter de Premiumtoren langs het kanaal en een nieuw groot kantoorgebouw langs de Wetstraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni