Gewestelijke leegstandboete niet verplicht voor gemeenten

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
19/01/2011
Halfweg dit jaar komen er gewestelijke boetes op woningleegstand. Nu hebben de negentien Brusselse gemeenten afzonderlijke leegstandsheffingen. De gemeenten zijn wel niet verplicht om mee te doen.

De boetes zullen uitgeschreven worden door een speciale cel van de gewestelijke inspectiedienst. Die controleert woningen en kijkt na of ze aan de normen
voldoen. De nieuwe dienst heeft alleen betrekking op woningen. Bovendien zullen de gemeenten niet verplicht zijn hun bestaande leegstandsheffingen aan te passen aan het boetesysteem. De heffingen van de gemeenten zijn fiscale maatregelen, geen boetes.

"Wij zullen werken met de hulp van verenigingen die in het Brusselse gewest op zoek gaan naar leegstaande woningen," zegt Frédéric Degives, de directeur van de inspectiedienst. "Na verloop van tijd gaan we zelf leegstaande woningen opsporen."

De inspectiedienst werft tegen de zomer van 2011 twee personeelsleden aan voor de nieuwe cel, daarna komen er nog drie extra personeelsleden. Gemeenten die ervoor kiezen hun reglement op de gewestelijke dienst af te stemmen (lees: te schrappen), krijgen 85 procent van het boetebedrag terug. De directeur geeft aan dat het wel nog even zal duren vooraleer de dienst op volle kracht zal werken. "De ordonnantie die het boetesysteem mogelijk maakt, is één zaak, juridisch en
duidelijk. Maar de praktische uitwerking is een ander paar mouwen. We zullen zien hoe het loopt." Met de 15 procent die de inspectiedienst int op de boetes, wordt de werking van de nieuwe cel gefinancierd. Er is nog geen enkele gemeente die hardop interesse toont in het boetesysteem.

Barometer
De strijd tegen leegstand en ongezonde woningen is een maatregel die past binnen het regeerakkoord van de Brusselse regering. Dit wordt extra in de verf gezet naar aanleiding van de publicatie van de Woonbarometer. De barometer van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW) peilt jaarlijks naar de evolutie van het aantal sociale woningen in Brussel en neemt het (sociale) woonbeleid van de Brusselse regering op de korrel.

De cijfers zijn niet goed: van de vijfduizend in 2004 aangekondigde sociale en middelgrote woningen zijn er 1.862 gebouwd of op komst. Ter herinnering: in 2004 was het de ambitie van toenmalig staatssecretaris voor Huisvesting Françoise Dupuis (PS) om ze alle vijfduizend klaar te hebben tegen het einde van de legislatuur in 2009.

De huidige staatssecretaris, Christos Doulkeridis (Ecolo), heeft andere prioriteiten. Zo is er een vagere definitie in omloop over welke woningen als 'sociaal' gelden. Het regeerakkoord heeft het over vijftien procent woningen met sociaal oogmerk tegen 2020, zonder een duidelijke definitie over wat een sociale woning is.

De grootste regeringspartij PS zou liever zien dat de norm voor een sociale woning vastgelegd wordt volgens inkomen. Ook de BBRoW heeft kritiek op de onduidelijkheid en vraagt dat sociale woningen gekoppeld worden aan een bepaald doelpubliek op basis van het inkomen. Nu worden de gemeenten niet of te
weinig aangemoedigd om deel te nemen aan de realisatie van die vijftien procent woningen, klinkt het nog bij de BBRoW.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni