© Arabel.fm | Een massa gelovigen in de Delaunoystraat, buiten de Al Khalilmoskee.

Gezien: 6.000 mensen bidden op straat tijdens herdenking conservatieve prediker

KH, RVE
© BRUZZ
03/02/2020
Updated: 03/02/2020 17.47u

Een herdenkingsdienst voor prediker Rachid Haddach lokte maandag zoveel volk dat honderden gelovigen op straat gingen bidden. In totaal waren er wellicht bijna 6.000 mensen naar Molenbeek afgezakt. Dat bevestigt de politie van zone Brussel-West, die melding maakt van een incidentloos gebeuren.

Imam Rachid Haddach overleed zaterdagnacht op 49-jarige leeftijd na een ziekte. De grote Al Khalilmoskee in Molenbeek organiseerde daarom maandag een herdenkingsdienst.

De toeloop voor de ceremonie bleek zo groot dat de straat werd afgezet. Duizenden gelovigen gingen dan maar op straat bidden. Exacte aantallen zijn moeilijk te geven, maar de politie van zone Brussel-West heeft het over 5.000 à 6.000 mensen.

Haddach, die gevormd werd in de door Saoudi-Arabië gefinancierde Grote Moskee, wordt vaak gesitueerd in de hoek van de conservatieve salafistische imams.

De prediker was tegelijk ook actief in Brusselse scholen waar hij jongeren voor radicalisering en drugsgebruik behoedde. Hij was erg populair bij de Brusselse jeugd, die hij in hun eigen taal kon aanspreken. Ook onder gematigde moslims genoot de man dan ook veel respect. "Hij riep op om zich in te zetten in deze maatschappij, dat zal je een hardcore salafist niet horen doen, hoor," zegt een van hen.

De MIVB leidde bus 89 om wegens de ceremonie. "Verder is alles incidentloos verlopen," besluit woordvoerster Caroline Vervaet van politie Brussel-West.

© Aziza El Fatihi via Facebook

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, rachid haddach

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie