Gezien: Baskische plattelandsspelen op Flageyplein

© TDN/BRUZZ
| De kinderen van de Elsense kinderopvang waren aandachtige toeschouwers.

Sterke mannen tonen vrijdagnamiddag hun spierballen op het Flageyplein. Om de zestigjarige verjaardag van het broederschap met het Franse surfparadijs Biarritz te vieren, houdt Elsene traditionele Baskische plattelandsspelen.

Al 60 jaar verbroederen Elsene en de Zuid-Franse gemeente Biarritz. Om dat te vieren, organiseert burgemeester Doulkeridis (Ecolo) een dagje Herri Kirolak of force basque op het Flageyplein. Deze plattelandsspelen zijn een eeuwenoude traditie in het Baskenland.

In de autonome regio aan de landsgrens van Spanje en Frankrijk daagden boeren elkaar uit tot een duel. De spelen dienden niet enkel om de tijd te verdrijven, maar ook om naam te maken voor de boerderij en de familie.

In de voormiddag namen gemeentewerkers van Elsene het tegen elkaar op in een touwtrekcompetitie, gewonnen door 'Les Popeyes'. Na de middagpauze zal er een initiatie gegeven worden van andere disciplines, zoals zakspringen, strobaalwerpen en koetsheffen. Tussendoor speelt een Baskisch orkest typische muziek.

Finale van het touwtrekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?