| Na de getuigenissen verzamelden alle vrouwelijke en mannelijke militanten beneden aan de trappen van de Kunstberg om samen over de rode, groene en blauwe loper naar boven te wandelen

Gezien: gekleurde lopers voor gelijkheid pensioenen

© Belga
29/03/2018

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft donderdag op de Brusselse kunstberg een zwarte loper uitgerold om de ongelijkheid in pensioenen tussen mannen en vrouwen aan te tonen. Tegelijkertijd toonden de vrouwen op een rode, groene en blauwe loper wat er moet veranderen.

Het gemiddelde pensioen van een mannelijke werknemer bedraagt vandaag in België 1.181 euro, maar voor een werkneemster ligt dat bedrag op 882 euro. "Niet genoeg om te overleven", klinkt het.

Daarbovenop komt nog het feit dat drie vierde van de vrouwen niet aan een volledige loopbaan raakt. "De regering wil lange carrières, maar doet dat zonder perspectieven te bieden naar het einde van de carrière", stelt Anne Léonard, nationaal secretaris van ACV. "Het kan gebeuren dat je ziek wordt, ontslagen wordt of gewoon meer tijd aan je familie wil besteden, maar dat moet gelijkgesteld worden."

Binnen de zware beroepen eisen de vrouwen ook meer begrip. Met emotionele belasting, zoals in de gezondheidszorg, wordt er te weinig rekening gehouden."In ons uitgewerkt voorstel doen we wel de gendertoets en kijken we wat gevolgen zijn voor mannen en vrouwen. Heren beleidsmakers, erken elk zijn zware werkomstandigheden", roept Sabine Slegers, nationaal secretaris van ACLVB op.

Na de getuigenissen verzamelden alle militanten beneden aan de trappen van de Kunstberg om samen over de rode, groene en blauwe loper naar boven te wandelen.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Gezien, pensioenhervorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni