| Jozef, Maria en de kleine Jezus, die halverwege december al in de kerststal op de Grote Markt is aangekomen.

Gezien: kindje Jezus al gespot in kerststal op Grote Markt

JP , NLS
13/12/2023

Doorgaans verschijnt het kindje Jezus pas in de kerststal vanaf 25 december, de dag van zijn geboorte. Maar kennelijk niet op de Grote Markt van Brussel. Daar wordt hij nu al, een kleine twee weken voor Kerstmis, gespot in de armen van Maria.

Volgens de christelijke overlevering werd Jezus van Nazareth geboren op 25 december. Het beeldje van het heilige kind hoort dus, volgens de traditie, pas die dag in zijn kribbe te worden gelegd. Maar in Brussel maakt de Zoon van God blijkbaar sneller zijn opwachting.

In de kerststal op de Grote Markt ligt het beeldje van Jezus immers al in de armen van Maria, een kleine twee weken te vroeg. Wist degene die het tafereel heeft klaargezet, dat dan niet? Of was het een bewuste keuze?

Voor Brussels Major Events, die de kerststal heeft ingericht, was het belangrijk om een vollédig plaatje te schetsen, zo blijkt: "We wilden één precieze scène in de tijd weergeven." Dat maakt dat het verhaal in de kerststal niet één op één klopt met de chronologie in de Bijbel. "Net als Jezus, kun je zien dat de Drie Wijzen ook al aanwezig zijn."

In de kerststal van priester Dirk Vannetelenbosch komt het kindeke Jezus pas in de nacht van 24 op 25 december naar zijn wiegje. Toch is het volgens hem geen ramp om de invulling van de kerststal vrij te interpreteren. "In mijn kerk staat de os met de kop naar de Slachthuizen van Anderlecht, de ezel is gericht naar Schaarbeek," lacht hij.

En ach, dat Jezus twee weken te vroeg op aarde komt, kan volgens de priester ook geen kwaad. "Er heeft een 'klein mirakel' plaatsgevonden," zegt hij, opnieuw lachend. Dan, serieuzer: "Hij wilde een beetje eerder komen. Hij dacht wellicht: 'De mensen verdienen mijn aanwezigheid, ik sta klaar voor iedereen en probeer vrede te brengen in de harten van de mensen'."


Een fragment uit radioprogramma 'Whatzz Up? met Bram'.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Grote Markt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni