Gezien: portret circuleert van agent die Tom Van Grieken klap verkocht

MVDH
16/06/2023

Afgelopen dinsdag werd een groep parlementsleden van Vlaams Belang verhinderd om deel te nemen aan een betoging in Brussel. Partijvoorzitter Tom Van Grieken heeft daarbij een slag in het gezicht gekregen van een agent. Naar het incident loopt een onderzoek, maar intussen wordt het gezicht van de agent al via affiches in Brussel en online verspreid.

Op video’s die op Twitter circuleren, en al veelvuldig werden gedeeld, is te zien hoe Tom Van Grieken dinsdag centraal stond in een geduw en getrek met de Brusselse politie waarna een agent hem een slag in het gezicht verkoopt. De politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene liet daarop weten dat “de groep van het Vlaams Belang voor onrust zorgde onder de deelnemers van de betoging waarop werd besloten om ze af te zonderen. Dat ging echter gepaard met weerspannigheid, gevolgd door duw- en trekwerk waarvan de juiste toedracht nog intern wordt bekeken."

Maar daar lijken sommigen niet op te willen wachten om hun oordeel te vellen. Aan het Noordstation spotte BRUZZ al een affiche met het gezicht van de agent in kwestie en "kutflik" als onderschrift. Er zouden nog meerdere exemplaren circuleren.

d0ba1fed-kutflik2.jpg

Ook op Twitter staan al verschillende posts over de agent. Opvallend is dat het regionaal voorzitter van Vlaams Belang in de Kempen Bart Van Opstal, zelf een voormalig agent in Borgerhout, was die dinsdag als eerste het portret van de agent besloot te delen met het onderschrift “Wat jij vandaag doet, is een schande voor ons uniform”.

“Door zijn foto online te plaatsen, heb ik misschien een grens opgezocht”, zegt Van Opstal daar zelf over. "Maar de agressie was dermate groot dat ik de man niet gespaard heb."

Van Opstal zegt te verwachten dat de agent geen zware sanctie zal krijgen voor wat hij deed "hoewel de man zwaar over de schreef ging. De wet op het politieambt voorziet nergens dat er bij weerspannigheid, waarvan ook niet duidelijk is of die er wel is geweest, een vuistslag op het gezicht kon worden uitgedeeld. Op de beelden zie je dan ook dat zijn commissaris de agent meteen terechtwees en wegstuurde.”

"Van Grieken is niet half vermoord hoor. Hij heeft een tik gekregen nadat hij zelf een agent vastgreep."

Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSOA

vincent Houssin BRUZZ 1553

Van Opstal plaatste ook nog de volledige beelden van de gebeurtenissen dinsdag online voorzien van commentaar. "Dit in de hoop dat deze zaak niet in de doofpot zal belanden, want het is niet normaal hoe Vlaams Belang in Brussel keer op keer wordt aangepakt", klinkt het nog.

"Opgepompt"

Ondervoorzitter bij politievakbond VSOA Vincent Houssin is het daar niet mee eens en keurt ook de actie van Van Opstal sterk af. “Dat kan echt niet”, klinkt het. “Nog los van de feiten is het algemeen geweten dat je geen beelden van agenten verspreidt waar ze herkenbaar opstaan. Ook de media hebben dat gerespecteerd.”

Verder zegt de ondervoorzitter nog het onderzoek naar de gebeurtenissen af te willen wachten alvorens er op te reageren. Toch denkt ook Houssin dat de agent in kwestie niet tegen veel sancties aankijkt. “Het is niet zo dat Van Grieken half vermoord is, hé. Hij heeft daar een tik gekregen nadat hij zelf een agent heeft vastgegrepen. Dit is een klein voorval dat wordt opgepompt omdat er politiek achter zit.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni