Gezien: Straat in Alhambrawijk wordt collectieve moestuin

© brusselnieuws.be
22/04/2015

In de Alhambrawijk, vooral bekend vanwege haar straatprostitutie, wordt volop getimmerd aan een nieuwe collectieve moestuin. Er is zelfs een wachtlijst voor de dertien moestuinbakken in de buurt van café Flamingo. Wijkcomité Alhambra wil zo de inwoners van de buurt meer met elkaar in contact brengen.

De dertien moestuinbakken van telkens anderhalve op anderhalve meter palmen een stuk van de Sint-Jan-Nepomucenusstraat in, op het kruispunt met de Spaarstraat, waar vroeger al betonblokken het autoverkeer tegenhielden. Café Flamingo is één straat verder, café Jimmy, bekend vanwege zijn prostituees, ook.

"Een moestuin op straat, op een kruispunt, is uniek", zegt Jan Leerman van wijkcomité Alhambra. "Daarvoor was eerst toestemming nodig van de brandweer, de politie en de gemeenteraad."

Die kwam er, en dus kunnen de tomaten, courgettes en munt vanaf dit weekend volop gezaaid worden. "Tegen de verwachtingen in was zaterdag alles in één dag opgebouwd, dus hebben we zondag een aperitief gegeven om dat te vieren", zegt Leerman.

Het zijn uiteindelijk 13 bakken geworden in plaats van 12, omdat er zo veel vraag was. Het wijkcomité heeft zelfs een wachtlijst moeten aanleggen. Donderdag wordt de aarde geleverd, zaterdag kunnen de kersverse tuinders beginnen met zaaien. "Iedereen is thuis al volop bezig met stekjes te laten groeien", zegt Leerman. "Elk gezin dat een bak toegewezen heeft gekregen, mag daarin kweken wat het wil."

Via de moestuin wil Alhambra buurtbewoners dichter bijeenbrengen, zowel de mensen die de buurtgroenten kweken als de inwoners van de Sint-Jan-Nepomucenusstraat. "Kinderen spelen tussen de bakken. Een buurtbewoner drapeert hier net zijn natte tapijten over de rand van een bak", zegt Leerman aan de telefoon met brusselnieuws.be. "Ze zijn multifunctioneel."

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Gezien

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni