Gezien: tijdelijke standbeelden van Assange, Manning en Snowden op Muntplein

© PhotoNews
| Het kunstwerk van de Italiaan Davide Dormino zal drie dagen lang te zien zijn op het Muntplein en komt er naar aanleiding van 'Assange Day'. Het Comité Free Assange en de groep Belgium4Assange riep die dag uit ter ere van klokkenluider en oprichter van WikiLeaks Julian Assange.

Op het Muntplein zijn woensdagnamiddag bronzen standbeelden van klokkenluiders Julian Assange, Chelsea Manning en Edward Snowden onthuld. Het gaat om een kunstwerk van de Italiaan Davide Dormino. Hij creëerde 'A monument to courage' naar aanleiding van 'Assange Day', een dag die in het teken staat van de vrije meningsuiting.

De actiecomités Belgium4Assange en Free Assange roepen met het evenement 'Assange Day' en bijhorende kunstwerken op tot de vrijlating van klokkenluider Julian Assange (48). Ze doen dat in aanloop naar het proces in Groot-Brittannië over een mogelijke uitlevering van de Wikileaks-oprichter aan de Verenigde Staten. Dat begint volgende maand en zal wellicht tot de zomer duren.

Eredoctoraten

De universitaire vereniging Carta Academica reikte woensdagmiddag in het Paleis der Academiën in Brussel ook eredoctoraten uit aan Julian Assange, Chelsea Manning, Sarah Harisson en Edward Snowden.

Diverse mensen namen deel aan de ceremonie, onder wie John Shipton, de vader van Julian Assange, en zijn advocaat Christophe Marchand. De Verenigde Staten beschuldigen Assange ervan de Amerikaanse klokkenluidster Chelsea Manning geholpen te hebben om geheime informatie publiek te maken over Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan.

Op die manier kwamen verschillende Amerikaanse oorlogsmisdaden aan het licht. Assange riskeert voor de achttien aanklachten tegen hem tot in totaal 175 jaar gevangenisstraf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?