Gezien: Uitgeleefd park van Vorst

Een speelplein zonder speeltuigen, een ijsboer zonder ijsjes, een achteloos geparkeerde container. Een van de mooiste parken van de hoofdstad biedt al jaren een troosteloze aanblik. Over dik een jaar komt daar verandering in. De gemeente Vorst denkt aan onder meer aan horeca en een kinderspeelzone.

Wie Park van Vorst zegt, denkt aan golvende lijnen, weidse vlaktes en vergezichten over de stad. Ook sociaal biedt het park een fascinerend schouwspel. De heuvel waarop het park ligt is meteen ook een maatschappelijke helling: onderaan veel armere stadskinderen. Hoe hoger in het park, hoe groter de kans dat u op een blanke student-artiest-intellectueel uit Sint-Gillis stoot.

Datzelfde park biedt nu al enkele jaren een verwaarloosde aanblik. Waar ooit een speelplein was, zijn de speeltuigen al jaren verdwenen. Het onkruid wint er langzaam het pleit van het zand. In het hele park van Vorst én nabijgelegen Dudenpark zoeken kinderen sindsdien vruchteloos naar een schommel.

Of neem nu de Italiaanse ijscoman met terras naast het centrale zandveld. Gevlucht omdat hij de inbraken beu was. Het terrasdak dient sindsdien als schamele beschutting voor daklozen.

Grandeur
Over enkele jaren moet daar nu verandering in komen. Het park van Vorst krijgt een grondige beurt met ruim 2 miljoen euro van Beliris. Zo worden de wegen - in én rond het park - heraangelegd, vertelt bevoegd schepen Annie Richard (Ecolo) aan brusselnieuws.be.

Ook voor de rest van het park heeft het gemeentebestuur nu al ideeën. "De centrale zandvlakte willen we heraanleggen, zodat ze voor verschillende vrijetijdsactiviteiten kan worden gebruikt," zegt Richard. "We denken onder meer aan volleybalvelden." Het terrein wordt vandaag al gretig gebruikt door onder meer Zuid-Amerikaanse migrantengroepen die er hun eigen net opspannen.

Het verlaten speelplein moet zijn oorspronkelijke bestemming terugvinden. En het paviljoen aan de zandvlakte dat nu de uitvalsbasis is van een Italiaanse petanqueclub krijgt wellicht een horecabestemming. "Idealiter zou die uitbater dan meteen ook het voormalige ijslokaaltje overnemen," zegt Richard.

Zelfs de vergezichten krijgen de volgende jaren een beurt. "Hier en daar zijn de oorspronkelijke zichtassen nu wat dichtgegroeid," aldus Richard. "Daar gaan we wat aan doen. Het park moet zijn grandeur terugvinden."

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?