Gezien: wachtrijen aan Muntpunt

NC
© brusselnieuws.be
30/12/2015

Studenten die zich opsluiten op kot om te studeren is al jaren passé, studeren in groep is hoe het er tegenwoordig aan toegaat. Aan Muntpunt, de Nederlandstalige hoofdstedelijke bibliotheek, staan er zelfs lange wachtrijen om een plekje te veroveren.

Bij de opening van Muntpunt in 2013 was het meteen duidelijk: Muntpunt moest een 'belevenisbibliotheek' zijn. Met andere woorden: bezoekers moeten niet noodzakelijk boeken uitlenen, als ze maar langskomen.

Cijfers tonen aan dat dit concept ook werkt: een jaar na de opening kreeg Muntpunt veel meer bezoekers over de vloer dan de vorige Hoofdstedelijke Bibliotheek, maar het aantal leden en het aantal uitgeleende boeken was wel gedaald.

Muntpunt krijgt elke examenperiode massa's studenten over de vloer. In december vorig jaar veroorzaakten scholieren een bezoekersrecord tijdens de examenperiode, met als nadeel dat er vaak veel lawaai was en er veel rommel achterbleef.

Openingsuren aanpassen
Het is nog niet duidelijk of het bezoekersrecord dit jaar verbroken zal worden, maar Muntpunt is in alle geval opnieuw een hotspot voor studenten. "Er komen tot 3.000 bezoekers per dag langs", zegt Roel Leemans, de directeur van Muntpunt aan Brusselnieuws.be. "De eerste studenten staan hier al om kwart over negen voor de deur, terwijl Muntpunt pas om 10 uur opengaat. Om vijf over tien zijn alle plaatsen bezet."

Muntpunt overweegt om volgende examenperiode de openingsuren eventueel aan te passen. "We merken dat bijna geen enkele bezoeker blijft tot de bib sluit, terwijl er wel mensen voor de deur staan nog voor we de deuren openen. Misschien is het zinvol om Muntpunt al om negen uur te openen, en dan ook vroeger te sluiten", aldus Leemans.

Overlast
Vorig jaar kwamen er veel klachten van 'gewone' bezoekers van Muntpunt. Zij vonden dat de studenten de hele bibliotheek hadden overgenomen zonder dat er nog plaats was voor boekenliefhebbers. "We hebben die kritiek ter harte genomen", zegt Leemans. "Op elk verdiep hebben we nu ook plaatsen voorzien die specifiek voorbehouden zijn voor niet-studenten. Als daar iemand zit te studeren, sturen we de student in kwestie weg." Volgens Leemans zijn de klachten van de overige bezoekers door deze maatregel verdwenen.

Het is extra druk in Muntpunt tijdens de kerstvakantie, omdat heel wat andere plekken waar studenten kunnen blokken nu gesloten zijn.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel:

'Andere studieplekken zijn dicht, we hebben geen andere keuze'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni