1 jaar Muntpunt: meer bezoekers, minder leden

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
05/09/2014

Muntpunt kreeg in zijn eerste jaar een half miljoen bezoekers over de vloer. In het laatste volwaardige jaar als HOB waren er dat maar 370.000. De bibliotheek zit nog niet op het peil van toen: zowel het aantal leden als het aantal uitleningen daalden gevoelig.

Vandaag maandag vindt de officiële viering plaats van één jaar Muntpunt, dat fungeert als communicatiehuis én als belevingsbibliotheek. Op 7 september 2013 opende na een aanslepende verbouwingsperiode het totaal gerenoveerde kantorengebouw op het Muntplein de deuren.

Muntpunt zelf is tevreden met het eerste jaar. Er kwamen 505.928 mensen over de vloer. Dat cijfer maakt geen onderscheid wat betreft de reden van het bezoek: bibliotheek, studeren, café, activiteiten, studeren…

Daardoor is een vergelijking met het aantal bezoekers van de vroegere Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek niet evident. In het laatste volledige jaar van de HOB op het Muntplein waren er 370.000 bezoekers, maar toen waren er niet al de activiteiten die er nu zijn.

Minder leden
Wel zeker is dat het aantal leden van de bib spectaculair daalde: in 2008 telde de HOB nog 22.350 leden, nu is dat cijfer gedaald tot 15.500. Dat komt overeen met een daling van 30 procent. Zeventig procent van de leden woont in Brussel.

Ook het aantal uitleningen is sterk gedaald. Het totaal van het aantal uitgeleende items - boeken, cd's, dvd's.. - bedroeg het voorbije jaar 375.000. In 2008 bedroeg het jaartotaal meer dan 700.000 uitleningen.

Muntpunt schuift een aantal redenen naar voren voor die daling. "Sinds 2008 zijn er Vlaamse instellingen verhuisd naar de Noordwijk, waardoor er minder ambtenaren over de vloer komen", zegt woordvoerster Eva Drees aan brusselnieuws.be. Voorts zijn de lokale bibliotheken in Brussel uitgebreid. Ten slotte hebben sommige leden hun weg nog niet teruggevonden na de sluiting van de HOB.

'Meer leden en uitleningen dan in tijdelijke bibs'
Bovendien nuanceert Muntpunt-voorzitter Gui Polspoel: "Het aantal leden én uitleningen is door de gedwongen verhuis in de periode 2009 - augustus 2013 gekelderd", zegt hij aan brusselnieuws.be. "Ten aanzien van de beperktere bibs in de Prinsenstraat en in het Muntcentrum steeg ons aantal leden en uitleningen het voorbije jaar sterk. We raken weer uit het dal, maar het gaat nog jaren duren eer we weer op het peil staan van de vroegere HOB."

Muntpunt heeft een aantal vernieuwingen doorgevoerd en stelt er andere in het vooruitzicht om die trend om te buigen.

Grote pieken
“We zien in die cijfers wel grote pieken bij grote evenementen, wat bevestigt dat we meer dan een bib zijn”, aldus Drees. “We merken ook een piek tijdens de studentenblok, doordat wij heel wat studenten van een studieplek voorzien."

Het aantal deelnemers aan de activiteiten bedraagt 27.500. Daarin zitten zowel de deelnemers aan de activiteiten binnenshuis als die buitenshuis, bijvoorbeeld de 7.500 bezoekers van Brussel Danst op 11 juli.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni