Gezien: Zonevreemde zonnebloemen

© Guillaume Culot
Hier en daar kan u ze nog zien in de stad. Zonnebloemen die dit voorjaar gezaaid werden door 'guerillaboeren', die ongevraagd stadsperkjes van groen voorzien.

Wie de bloemen nog wil bewonderen, moet snel zijn, want de meeste zijn al uitgebloeid. Onder meer in de Merodestraat vindt u nog een mooi perkje.

"Zo'n 5 jaar geleden zijn mijn vrienden en ik met de actie begonnen," vertelt woordvoerder Girasol - een schuilnaam. "We wilden iets doen om de stad mooier te maken. Guerrilla gardening bestond toen al, maar wij beslisten om ons toe te leggen op zonnebloemen. Ze groeien makkelijk, zijn goedkoop en vergen geen onderhoud. De meeste zaadjes die ik zelf heb gezaaid zijn ook uitgekomen."

De actie vond snel navolging en op verschillende plaatsen in Brussel begonnen zonnebloemen 'in het wild' te bloeien. Maar ook buiten de stadsgrenzen werd de actie verdergezet. "In Londen zijn er nu bijvoorbeeld ook guerillaboeren die zich net als ons op zonnebloemen toespitsen," stelt Girasol. "Verder hebben we één mei uitgeroepen tot 'International Sunflower Guerilla Gardening Day'. Dan zijn er zonnebloemplantacties in verschillende Europese steden."

Dit jaar bevestigden de Brussels Farmers ook verschillende zakjes met zaden aan de Villo-fietsen om nog meer mensen in de actie te betrekken.


Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?