Gordel mag niet starten in Sint-Genesius-Rode

© brusselnieuws.be
22/08/2012
Sint-Genesius-Rode blijft erbij dat het geen Gordeltrefpunt op zijn grondgebied wil. Dat blijkt na een spoedbijeenkomst van het schepencollege. Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) vindt de weigering "volslagen onbegrijpelijk".

In april had de Franstalige meerderheid van faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode beslist geen toelating te geven voor de inrichting van een start- en aankomstplaats voor de Gordel. Het traject van de sporthappening mag wel over het grondgebied van de gemeente lopen.

Sint-Genesius-Rode is traditioneel een van de vier vertrekplaatsen op het Gordelparcours. Organisator Bloso ontving op 14 augustus echter een brief waarin stond dat een Gordeltrefpunt niet kon. Burgemeester Myriam Delacroix-Rolin (CDH) motiveerde die beslissing door de mobiliteitsproblemen door het afsluiten van het dorpscentrum, de hinder voor bewoners en handelaars "die geen economisch profijt uit het evenement halen" en de kost voor de gemeente, geraamd op 50.000 euro. Bovendien zouden andere gemeenten bereid zijn de rol van Rode over te nemen.

Spoedzitting
Het is niet de eerste keer dat de gemeente aanvankelijk weigert om als startplaats te fungeren, maar in het verleden draaide de gemeente na langdurige stille diplomatie telkens bij. Dat is nu niet het geval.

Toch bleef Bloso aandringen op een oplossing, want het wil op 27 augustus starten met de opbouw van de Gordeltrefpunten. Het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode kwam woensdag in spoedzitting bijeen over de laatste vraag van De Gordel. Omdat er geen consensus gevonden werd tussen de Franstalige schepenen en hun Vlaamse collega Anne Sobrie, moet een bijzondere gemeenteraad zich over de zaak uitspreken. Maar volgens de burgemeester zal ook die niet ingaan op de vraag.

'Onbegrijpelijk'
In een reactie omschrijft Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) deze beslissing als "onbegrijpelijk". "Als de Franstaligen in het gemeentebestuur van Rode denken dat ze zich met dit soort manoeuvres moeten profileren tegenover een sport- en gezinshappening waaraan jaarlijks tienduizenden mensen deelnemen, van allerlei politieke overtuigingen, dan is dat meelijwekkend.'

De Gordel niet door laten gaan, is niet aan de orde, benadrukt hij. Muyters wil nu bijkomende druk uitoefenen op de gemeente. Hij blijft hopen 'dat de redelijkheid alsnog zegeviert en er een ultieme oplossing komt zodat De Gordel, net als de 31 vorige keren, op Sint-Genesius-Rode kan rekenen als start- en aankomstplaats'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni