Gosuin wil gemeentelijke sancties tegen snelheidsovertredingen

© Dave Bleasdale
De Oudergemse burgemeester Didier Gosuin (FDF) wil dat gemeentes voortaan snelheidsovertredingen in een zone 30 kunnen bestraffen. Hij wil daarvoor gebruik maken van de zogenaamde Gemeentelijke Administratieve Sancties (Gas).

Volgens Gosuin blijven veel snelheidsovertredingen in de zonde 30 onbestraft. "Wie te snel rijdt, hoeft zich weinig zorgen te maken", zegt Gosuin in Le Soir. "Wij krijgen veel klachten van bewoners over een gebrek aan respect voor de zone 30."

Gosuin wil daarom de snelheidsboetes uit het strafrecht halen, zodat het parket van Brussel ontlast wordt. In de plaats daarvan zou een Gemeentelijke Administratieve Sanctie moeten dienen als bestraffing.

Het parket van Brussel ziet dat echter zitten. "Voor parkeerboetes bestaan er mogelijkheden, maar het moet duidelijk zijn dat die voor snelheidsovertredingen niet bestaan", zegt substituut Valérie Delfosse. "De gemeenten proberen met dit voorstel gewoon hun macht uit te breiden. Het is trouwens een mythe dat overtredingen niet bestraft worden. Wij hebben inderdaad niet de middelen om alle overtredingen te vervolgen, maar dat wil niet zeggen dat ze nooit bestraft worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?