Gouverneur oppert cafés in Vlaamse Rand vroeger te sluiten

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Cafégangers in Brussel (archiefbeeld).

Vlaams-Brabants gouverneur Jan Spooren (N-VA) vraagt aan de 19 burgemeesters van de Vlaamse Rand te overwegen om de cafés op hun grondgebied naar het Brussels voorbeeld te sluiten om 23 uur. Spooren vreest dat veel Brusselse horecagangers de verplaatsing zullen maken naar Vlaanderen.

Als gevolg van het stijgende aantal besmettingen met het coronavirus gelden vanaf maandagavond nieuwe maatregelen in Brussel: bars en cafés moeten om 23 uur de deuren sluiten, plaatsen waar voeding en drank verkocht wordt al om 22 uur, en er geldt een samenscholingsverbod van meer dan 10 personen.

Risico op uitwijken

Vilvoorde besliste maandagochtend om het voorbeeld van Brussel te volgen. "Als cafés vroeger gesloten worden in Brussel, lopen we het risico dat mensen hier gewoon hun avond komen verderzetten", aldus Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a).

Provinciegouverneur Jan Spooren vraagt nu aan de burgemeesters van de Vlaamse Rand om dezelfde inschatting te maken. "Als er een reëel risico is dat Brusselaars door hun nieuwe maatregelen gaan uitwijken naar een bepaalde gemeente, vraag ik die burgemeester om dezelfde regels als Brussel op te leggen."

Brusselse regels integraal overnemen

Om toch enige coherentie en duidelijkheid aan de dag te leggen, wil Spooren wel dat als de beslissing uiteindelijk valt, de Brusselse regels volledig gevolgd worden: het sluitingsuur van cafés moet dan dus ook naar 23 uur worden teruggebracht, en dat voor minimum drie weken. Als een burgemeester vindt dat er geen risico is, kan het sluitingsuur gewoon op 1 uur 's nachts blijven.

Welke gemeenten dan volgens Spooren in aanmerking zouden komen, wil hij liever niet zeggen: "Het is echt aan de burgemeesters zelf, in samenspraak met de lokale politie, om die beslissing te nemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?