| Charlotte Leprêtre van café Zebra: "We zullen minstens twee mensen op tijdelijke werkloosheid moeten zetten."

Cafés ontredderd door vervroegd sluitingsuur: 'Doodsteek voor kleine cafés’

VGS
27/09/2020

Vanaf maandag moeten cafés en bars in Brussel drie weken lang om 23 uur, in plaats van om 1 uur, de deuren sluiten. Horeca Brussel blijft positief, maar de cafés reageren ontredderd. “Twee uur vroeger sluiten, dat verandert niks. Of toch niks aan de verspreiding van het virus: voor ons is het een financiële ramp,” klinkt het bij café Zebra aan de Sint-Gorikshallen.

Premier Sophie Wilmès zei zaterdagochtend dat Brussel “heel snel” nieuwe maatregelen moest nemen. Aanvankelijk hield het Brussels Gewest voet bij stuk: overleg stond pas maandag op de agenda.

In de loop van zaterdagnamiddag kwam er dan toch schot in de zaak. “Minister van Binnenlandse zaken Pieter De Crem (CD&V) vroeg een aantal provinciegouverneurs om de crisiscellen bij elkaar te roepen,” verklaart hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven. Brussel heeft geen provinciegouverneur, maar wel een Hoge Ambtenaar, Viviane Scholliers. Zij volgde het advies van De Crem op en riep een crisisvergadering samen.

"De Veiligheidsraad van woensdag klonk als 'alle remmen los’, terwijl dat helemaal niet de boodschap is die we in Brussel willen geven. De situatie is ernstig."

Hoofd gezondheidsinspectie Inge Neven

Inge Neven, hoofd van de afdeling hygiëne van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel-Hoofdstad (GGC)

Volle ziekenhuizen

“Bovendien klonk de Veiligheidsraad van woensdag als 'alle remmen los’, terwijl dat in Brussel helemaal niet de boodschap is die we aan de bevolking willen geven. De situatie is ernstig. We zien dat het aantal infecties bij de 65-plussers toeneemt,” vervolgt Neven.

Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft in Brussel toenemen. “15 procent van de ziekenhuisbedden op intensieve zorgen zijn voorzien voor covid-patiënten. Die bedden zijn momenteel volzet. Er moet nu een keuze gemaakt worden tussen covid- en andere patiënten om de rest van de urgentiebedden op te vullen," aldus Neven. "Dat was voor ons een belangrijk signaal om nieuwe maatregelen te nemen."

Financiële ramp

En dus moeten cafés vanaf maandag opnieuw om 23 uur de deuren sluiten. De maatregel is de komende drie weken van kracht. “Mensen die positief testen zijn bijna altijd besmet door iemand die ze goed kennen en waarmee ze nauw contact hebben: infecties treden voornamelijk op in de persoonlijke sfeer. Maar wat is de persoonlijke sfeer? Wat binnenshuis gebeurt, kunnen we moeilijk gaan controleren. Buitenshuis kom je dan uit bij bars en restaurants. Daar hebben we dus maatregelen getroffen,” verduidelijkt Neven de beslissing.

Het nieuws valt Brusselse caféuitbaters zwaar. “Twee uur vroeger sluiten, dat verandert niks. Of toch niks aan de verspreiding van het virus: voor ons is het een financiële ramp,” klinkt het bij café Zebra aan de Sint-Gorikshallen. “Na 23 uur genereren we een groot deel van de inkomsten van de avond, dat valt nu helemaal weg. Het personeel zal veel minder uren kunnen werken: we zullen minstens twee mensen op tijdelijke werkloosheid moeten zetten. Op een team van twaalf mensen is dat toch enorm," getuigt Charlotte Leprêtre van café Zebra.

‘Doodsteek voor de kleine cafés‘

Karen van Schaik werkt in café Roskam op de Vlaamsesteenweg en ziet de toekomst al even somber in: "Je moet je bedenken dat we tijdens de lockdown twee maanden dicht geweest zijn en dus geen enkele inkomsten hebben gehad. Daarna zijn we weer opengegaan, maar met zoveel minder klanten en met zoveel extra maatregelen. We lijden al maanden verlies."

Ook voor café Roskam heeft twee uur vroeger sluiten grote gevolgen, vertelt Schaik. "De uren tussen elf en een zijn juist de uren waarin we nog de meeste omzet genereren, en het is al niet veel. Als dat nu ook nog afgenomen wordt, dan gaat er echt heel weinig overblijven. Dit is de doodsteek voor de kleine cafés."

Dat cafés de motor vormen van de verspreiding van het virus, betwijfelt Schaik bovendien: "Door de cafés vroeg te sluiten, gaan mensen juist sneller thuis iets drinken. Daar heb je geen zicht op, terwijl hier de tafels ver uit elkaar staan, we dragen mondmaskers, we ontsmetten onze handen, de tafels, de stoelen… Thuis gebeurt dat niet. De cafés worden gestraft, maar het lost niks op."

Voor veel cafés zit er niets ander op dan gewoon doordoen. "Als je sluit heb je helemaal geen inkomsten, terwijl de huur en de vaste kosten wel doorlopen. Als je sluit, gaan je klanten ergens anders heen. Dat is misschien wel helemaal het begin van het einde," vreest Schaik. Ze vindt het vooral ontmoedigend dat alle inspanningen die de cafés leveren weinig uithalen. "Het is een situatie waar niet op in te spelen valt. Je kunt je blijven aanpassen, maar het is heel ontmoedigend. Ondanks alle moeite die we doen, lukt het gewoon niet. En dat is zeer frusterend."

Begrip bij Horeca Brussel

Horeca Brussel schaart zich wel achter de beslissing van het Gewest.Wij zijn volledig akkoord met de maatregelen. Blij zijn we niet, we zijn niet blij dat het virus er is, maar we moeten erdoor. We moeten ervoor zorgen dat die curve weer naar beneden gaat,” zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussels.

Van Muylders begrijpt ook waarom de nieuwe maatregel wel geldt voor cafés, maar niet voor restaurants: “Op café beginnen mensen luider beginnen spreken en te roepen als ze wat meer gedronken hebben. Daar is het risico dat het virus zich zou kunnen verspreiden op dat moment veel groter dan op restaurant, waar mensen rustig aan tafel zitten en eten. Vanaf een bepaald uur wordt het voor caféuitbaters ook moeilijker om klanten op de veiligheidsmaatregelen te wijzen."

Gewest moet streng controleren

Voor Horeca Brussel is het echter wel essentieel dat het vervroegde sluitingsuur samengaat met de naleving van het verbod op alcoholverkoop en het nachtelijk samenscholingsverbod voor groepen van meer dan tien personen. "Het grote gevaar is dat mensen om 23 uur het café verlaten, om dan uiteindelijk in een park elkaar te ontmoeten. Dat moeten we vermijden," stelt Van Muylders.

"We vragen dan ook dat het Brussels Gewest streng op de naleving van de nieuwe maatregelen toekijkt zodat het probleem zich niet enkel verschuift van de cafés naar de parken. Want dan heeft het geen zin en zal de verspreiding van het virus niet afnemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, aanpak coronacrisis, Horeca Brussel, Brusselse cafés, Inge Neven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni