Vanaf maandag vroegere sluiting cafés en nachtelijk samenscholingsverbod

© Elfi Thoelen
| Een goed gevuld café Belga op het Flageyplein
Updated: 27-09-2020 - 10:22

Het crisisoverleg in Brussel is afgelopen en de nieuwe maatregelen zijn bekend. De Brusselse cafés zullen om 23 uur moeten sluiten. De algemene mondmaskerplicht zal afgeschaft blijven, maar een mondmasker op zak hebben wordt verplicht. Tussen elf uur 's avonds en zes uur 's ochtends zal een samenscholingsverbod gelden voor groepen van meer dan tien personen. De maatregelen gaan in vanaf maandag.

Vanochtend zei premier Sophie Wilmès op Radio 1 dat "Brussel heel snel nieuwe maatregelen moet nemen." Ze voegde daaraan toe dat ze vandaag samen zou zitten met de minister-presidenten van alle Belgische regio's.

Het overleg vond uiteindelijk in de namiddag plaats via teleconferentie. Noch het kabinet-Vervoort noch het kabinet van de premier kon na afloop iets kwijt over de inhoud van het overleg. Enige tijd later zat er dan toch schot in de zaak met een vervroegd crisisoverleg om 17 uur.

Bars en cafés sluiten om 23 uur

In dat overleg, waar alle burgemeesters aanwezig waren maar ook de Hoge Ambtenaar en de korpschefs van de politiezones, werd besloten dat cafés en bars vanaf maandag 28 september om 23 uur moeten sluiten, in plaats van om 1 uur. Deze nieuwe maatregel geldt echter niet voor restaurants.

Nachtwinkels moeten nog steeds de deuren sluiten om 22 uur. Ook voor boekhandels die beschikken over een speelruimte en alle andere winkels die drank of voeding verkopen geldt dit sluitingsuur.

Ook eten op markten is vanaf maandag verboden.

Nachtelijk samenscholingsverbod

Een samenscholingsverbod voor groepen van meer dan 10 personen geldt al langer op nationaal niveau. De nationale veiligheidsraad besliste namelijk woensdag 23 september dat mensen niet met meer dan tien personen mogen samenkomen, kinderen worden daarbij niet meegerekend. De Brusselse gemeenten gaan dat verbod nu ook strenger controleren, in het bijzonder na 23 uur, wanneer de bars sluiten.

Mondmaskers niet overal verplicht

De algemene mondmaskerplicht wordt nog steeds afgeschaft vanaf 1 oktober, maar een mondmasker op zak hebben wordt wel verplicht. Wie geen masker bij zich heeft, riskeert een boete van 150 euro.

Een mondmasker dragen blijft wel sowieso verplicht aan in- en uitgangen van scholen en in winkelzones. Daarnaast mag elke burgemeester voor zijn gemeente bepalen in welke zones en op welke tijdstippen de mondmaskerplicht blijft gelden.

Het blijft ook sterk aangeraden om een mondmasker te dragen op drukke plaatsen, waar het niet mogelijk is om voldoende afstand te bewaren.

Evaluatie na drie weken

Een evaluatie van de nieuwe maatregelen komt er over drie weken. Al staat er ook op zes oktober al een evaluatievergadering op de agenda.

De nieuwe maatregelen komen er omdat de Brusselse coronacijfers de slechte kant blijven uitgaan. Verschillende experts uitten zich eerder al bezorgd om de situatie. In het Brussels Gewest zijn tussen 17 en 23 september gemiddeld 329 nieuwe besmettingen per dag geteld. Dat zijn 25 procent meer besmettingen dan de zeven dagen ervoor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?