Grands Carmes: nieuwe queer-ruimte in hartje Brussel

AV
© BRUZZ
17/05/2022
Updated: 17/05/2022 18.08u

Vandaag, 17 mei, is het IDAHOT dag, de internationale dag tegen homo-, trans- en bi-fobie. Ter gelegenheid hiervan opent een nieuw (tijdelijk) gemeenschapscentrum voor LGBTQIA+ personen in Grands Carmes.

Het gemeenschapscentrum komt er om bij te dragen aan het welzijn van queer-personen, hun omgeving en omstanders. Het is het eerste project voor de LGTBQIA+ gemeenschap waarbij verschillende disciplines gecombineerd worden onder één dak. De stad Brussel wou in mei, tevens de Pride-maand, deze minderheden een plek aanbieden waar ze 'ruimte' kunnen creëren voor samenleven, ontmoeting en sensibilisering.

image00005.jpeg

| Voorlopig leegstaande ruimte in het toekomstige gemeenschapscentrum voor LGTBQIA+ personen.

Schepen voor Huisvesting en Gelijke Kansen Lydia Mutyebele (PS) nam het initiatief om dit project op poten te zetten. Het gebouw diende eerst voor kunst en religie, maar nu wordt de 1.800 m2 grote oppervlakte dus een tijdelijke ruimte voor de queer-gemeenschap. De verenigingen Ex Aequo (gezondheidspartner voor mannen), Genres Pluriels (steun en verdediging van de rechten van transgender en intersexe personen), Tels Quels (zetten zich in tegen discriminatie van LGBTI+ personen) en het Rainbow House Brussels (een verenigingskoepel voor LGTBQIA+ personen) gaan de plaats doen heropleven door verschillende diensten als cultuur, zorg, co-working spaces, creatie, opvang en meer aan te bieden. Het centrum Grands Carmes wil instaan voor de socio-culturele kant en ook een Regenbooghuis zijn voor de gezondheid van deze gemeenschap.

Deze zomer zal er op de binnenruimte van het gebouw drie maanden lang een zomerbar geopend worden. Tegen 2025 zouden de verbouwingswerken klaar moeten zijn. “Wij zijn blij met het centrum Grands Carmes en het eerste Regenbooggezondheidscentrum. Ze komen tegemoet aan een eis, die al lang gesteld werd door de LGBTQIA+ gemeenschap,” aldus Mutyebele.

"Achter het beeld van ons land als "kampioen van LGBTQI+- rechten" gaat nog steeds een realiteit van discriminatie, geweld en dagelijkse moeilijkheden van de betrokkenen schuil"

Sarah Schlitz, Staatssecretaris voor Gelijke Kansen (Ecolo)

Daarnaast betuigen ook Nawal Ben Hamou (PS) en Sarah Schlitz (Ecolo), respectievelijk verantwoordelijk voor Gelijke Kansen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Federale Regering, steun aan het nieuwe project. “Achter het beeld van ons land als "kampioen van LGBTQI+- rechten" gaat nog steeds een realiteit van discriminatie, geweld en dagelijkse moeilijkheden van de betrokkenen schuil, vooral de meest kwetsbare leden ervan", aldus Schiltz. "Het was daarom voor mij belangrijk om dit centrum te steunen." Ook Nawal Ben Hamou vindt het een unieke plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen ontplooien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , LGTBQ , Gemeenschapscentrum , zomerbar , Belgian Pride

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni