Gratis wifi op Sint-Gillisvoorplein, Colignon- en Rogierplein

SDS
© brusselnieuws.be
10/09/2014

Tegen het einde van het jaar worden het Sint-Gillis-Voorplein en het Colignonplein in Schaarbeek uitgerust met gratis wifi. Ook op het Rogierplein zullen voorbijgangers kunnen surfen, zodra de werkzaamheden daar afgelopen zijn, ergens in de loop van 2015.

Dat meldt staatssecretaris voor Informatica en Digitalisering Bianca Debaets (CD&V) aan brusselnieuws.be.

De gratis wifitoegang op de drie pleinen past binnen de digitaliseringsstrategie van de nieuwe Brusselse regering, die van Brussel een ‘smart city’ wil maken. Gratis internettoegang is daarbinnen een eerste stap. “Niet iedereen kan zich thuis internet veroorloven”, zegt Pierre Migisha, woordvoerder van staatssecretaris Debaets. “En daarnaast willen we het toeristen die Brussel bezoeken ook makkelijker maken om het internet te raadplegen.”

Metrostations
​Daarnaast plant staatssecretaris Debaets, in nauwe samenwerking met minister van Mobiliteit en openbare Werken Pascal Smet (SP.A), wifi in de Brusselse metrostations. Een concrete startdatum is er nog niet, de beide administraties zitten in de komende weken samen voor overleg. “Vrij duidelijk is wel al dat we zullen beginnen met de grote (pre)metrostations in het centrum waar lijnen elkaar kruisen, zoals bijvoorbeeld De Brouckère, Kunst-Wet of het Weststation”, zegt de woordvoerder.

Wifi in de metrostellen zelf, zoals in Gent en Antwerpen, komt er vooralsnog niet. Migisha: “Als de MIVB een privépartner vindt die dat wil financieren, kan het natuurlijk wel.”

Urbizone
De gewestelijke wifizone Urbizone bestaat nu al op een aantal hogescholen, voor de schippers aan het kanaal, in gemeentehuizen en OCMW’s, in het Brusselse parlement en voor het gebouw van de CIBG aan de Jozef II-laan.

Een wachtwoord aanvragen kan door het beantwoorden van enkele vragen. Eenmaal ingelogd, kan de gebruiker overal toegang tot het netwerk krijgen.

In Brussel-Stad beschikken een aantal pleinen al over gratis wifi: de Grote Markt, het Muntplein en het De Brouckèreplein. Vanaf oktober komt daar nog het Rouppeplein, het Bockstaelplein en het Vossenplein bij. Maar deze wifi-toegang is een initiatief van de Stad, niet van het Gewest.

Staatssecretaris Debaets hoopt vaker gemeenten warm te maken voor de installatie van een wifizone op hun grondgebied. “De kosten moeten dan wel verdeeld worden tussen gewest en gemeente”, zegt Pierre Migisha. “Om u een idee te geven: de aanleg van het gratis wifinetwerk op het Rogierplein zal 35.000 euro kosten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni