Greenpeace klaagt Amazonebranden aan met brandend Berlaymontgebouw

© Belga
11/09/2020

Activisten van Greenpeace hebben vrijdag in de vroege ochtend het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie in Brussel gehuld in vlammen. Met die actie wil de milieuorganisatie aantonen dat Europa een grote verantwoordelijkheid draagt voor de vele bosbranden in het Amazonewoud.

Het meterslange vurige spandoek bracht de Amazonebranden rechtstreeks naar de Europese wijk en dat zorgde voor het nodige bekijks. Met het opschrift "Amazon fires. Europe guilty" wijzen ze op de Europese verantwoordelijkheid bij het stelselmatig en bewust vernietigen van het grootste regenwoud op aarde. "Europa gooit eigenlijk olie op het vuur van die bosbranden," klinkt het bij Greenpeace.

Elk jaar importeren we enorm veel producten, zoals soja voor veevoeder, rundsvlees of palmolie, en dat zijn producten die rechtstreeks bijdragen tot ontbossing", stelt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace. De politie was snel ter plaatse, maar liet de actie begaan.

Bengaals vuurwerk

Na de onthulling van het spandoek staken de actievoerders nog Bengaals vuurwerk af om met de rook ervan een echte Amazonebrand te creëren in hartje Brussel. Greenpeace vraagt nu aan de burgers om hun stem te laten horen in dit dossier en een sterke wet te eisen. De Europese Commissie heeft in haar recente biodiversiteitsstrategie namelijk beloofd om in 2021 nieuwe wetgeving voor te stellen om de import van producten uit vernietiging van bossen of andere ecosystemen aan banden te leggen.

Hierover werd deze week een publieke consultatie gepubliceerd die via een online formulier kan worden ingevuld. "Tijdens de maand augustus waren er meer dan 30.000 brandhaarden in het Amazonewoud. Dat is een absoluut record," vertelt Sébastien Snoeck, beleidsexpert bij Greenpeace.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Greenpeace , actie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni